Qui eren els ocupes de la casa del carrer de les Mimoses?

JORDI SALVAT – Torredembarra, 20/2/2021

Els ocupes de la casa del número 14 del carrer de les Mimoses el divendres, 19 de febrer, pel mati, ja no hi eren. Després de gairebé un any amb diferents ocupants il·legals, l’habitatge ha quedat buit i el propietari ha aprofitat per tapiar-ne portes i finestres per evitar que aquests o altres s’hi tornin a instal·lar. Tot i que hi havia una sentència ferma del Jutjat del Vendrell des del mes d’octubre que obligava al desallotjament, aquest no s’havia portat a terme i el propietari no n’havia pogut acabar d’esbrinar la raó.

Tampoc s’ha aclarit perquè i com van acabar marxant els darrers ocupants. El Torredembarra Actualitat va comprovar com al voltant de dos quarts de nou del vespre de dijous va entrar a la casa una noia custodiada per dos mossos d’esquadra, que tot indica que formava part d’una dels ONG que treballava amb aquests nois. La pressió dels 150 concentrats, alguns dels quals van agredir dos menors del centre tutelar de menors Rigel, a més de causar destrosses a les seves instal·lacions hi hauria pogut tenir a veure també. El cas és que ja no hi són, un escenari amb què l’Ajuntament de Torredembarra no hi comptava.

Dimecres, en la reunió que l’alcalde i caps policials van mantenir amb representants dels veïns del carrer de les Mimoses i de San Clemente avisaven que estaven treballant en diferents àmbits -policial, judicial i social- i que la solució anava per llarg, perquè, segons l’alcalde, Eduard Rovira, no disposaven de les eines i competències per a una solució ràpida i radical.

La Generalitat i ONG i estaven treballant amb els joves

Fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (TASF)  de la Generalitat han explicat al Torredembarra Actualitat que “des de feia setmanes, els 7 nois que vivien al xalet ocupat estaven rebent l’atenció del Projecte 360 de Tarragona, un programa d’acompanyament personalitzat a joves vulnerables majors d’edat que es troben en situació de carrer i/ o sensellar que s’està aplicant a d’altres municipis del territori.”

El ‘Sostre 360’ és un projecte que ofereix suport social i habitacional i un marc estable de referència per ajudar a construir un projecte de vida autònom i autosuficient a les persones ateses, abordant les seves necessitats des d’un vessant social i educatiu. Per tant, s’estava treballant conjuntament des del Consell Comarcal del Tarragonès, l’entitat Eveho i Serveis territorials de TASF en donar una sortida a aquests joves.

Des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (TASF) s’explica que dimecres, 17 de febrer, se’ls va oferir un allotjament i per tant, l’endemà dijous ja no estaven a la casa. Veïns consultats confirmen al Torredembarra Actualitat que dijous van entrar a la casa nous ocupants. I això no era una novetat, ja que, des de l’inici de l’ocupació, just abans de l’inici de la pandèmia, fa un any, han anat passant per la casa diferents joves. Els de l’època del confinament no generaven cap conflicte veïnal, però els que van arribar a final d’estiu són els que han generat greus problemes de convivència, amb robatoris i intimidacions.

La ONG AIDL Mundial, dedicada a treballar amb joves ex-tutelats -que han complert els 18 anys ja no tenen, per tant, la condició de MENA (menors estrangers no acompanyats)- , també ha estat tractant amb els joves ocupes del carrer Mimoses i els seus tècnics els visitaven molt sovint. Aicha el-Gourgi explicava en declaracions a TV3 explicava que la barrera més gran d’aquests joves és la incorporació al mercat de treball, ja que  el permís de treball, està condicionat a un contracte de 40 hores setmanals per un mínim d’un any. Reclama la implicació d’administració i societat civil per trobar una sortida a aquesta situació.

Des de la Generalitat, expliquen que “des de divendres i durant els propers dies s’estan estudiant els perfils i les necessitats dels joves i es proposaran les solucions individualitzades per a cada cas.”

Por entre els veïns de les Mimoses i incidents a l’estació de tren

Malgrat que la casa del carrer Mimoses ja està tapiada, els veïns i veïnes del seu entorn no estan tranquils. Pateixen perquè puguin ser víctimes els propers dies de represàlies per part d’alguns d’aquests joves ocupants, ja que els coneixen i saben qui són. Per això demanen als cossos policials que no abaixin la guàrdia.

Per ara, l’entorn del carrer Mimoses està tranquil, però al voltant de l’estació de tren de Torredembarra hi va haver alguns incidents aquest divendres al vespre. S’havien citat via xarxes socials grups de joves que es volien enfrontar a MENA -recordem que entre els ocupes de la casa del carrer de les Mimoses hi havia menors i altres que ja havien complert els 18 anys-. Aquests i altres majors d’edat van acudir a la “cita”. Alguns MENA, que baixaven del tren han rebut el llançament d’ampolles i pedres per part dels primers. Dues dotacions d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, que estaven a l’estació en prevenció d’un conflicte han obligat als MENA a tornar a entrar al tren.

Segons ha informat el Diari Més, es van identificar a un grup de quatre joves de Torredembarra, però no s’han produït detencions i a les 21.30 hores una dotació de paisà de la policia catalana va aturar a un grup de joves que s’havia dispersat pel poble i els van identificar.

Llegeix la crònica dels fets de dijous al vespre.

Foto: La casa del carrer de les Mimoses ja està desallotjada i tapiada des d’aquest divendres. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This