CRÒNICA l Quarta setmana de confinament: Operació ‘Pixapins’ i alguns estranys companys de llit

JORDI SALVAT – Torredembarra, 13/4/2020

A la majoria de ments mínimament ben amoblades ens costa d’imaginar-nos que els passa pel cap als ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona -majoritariament- que, malgrat les peticions, avisos i amenaces, repetit fins a la sacietat per les autoritats perquè no es desplacin a les seves segones residències, s’ho passen pel forro i venen a la costa o la muntanya, encara que sigui desplaçant-se en hores intempestives com ho farien estraperlistes.

Els Ajuntaments del Baix Gaià estaven avisats i els que disposen de Policia Local han muntat operatius específics per “enganxar-los” en l’únic moment que surten de casa: quan van buscar provisions. Ja sigui en les carreteres i carrers d’accés a supermercats i grans superfícies o directament a la porta o a dins dels establiments. Han estat desenes de denúncies les que han tramitat els agents policials locals, en alguns casos ajudats pels Mossos d’Esquadra. Totes aquestes denúncies es traduiran en sancions econòmiques i no pas modestes, que es convertiran en pesades lloses per les economies familiars afectades per ERTOS i baixades de facturació en cas dels autònoms. Repeteixo que em costa molt entendre aquestes conductes i quines estranyes connexions cerebrals les provoquen. Paga la pena?

Les xarxes socials han bullit aquests dies de Setmana Santa amb la presència d’aquests “pixapins” imprudents i insolidaris. Llegint posts i tuits, semblava que havien arribat en desbandada. Ha estat realment així? Doncs les dades ho desmenteixen. Publicaven aquest dissabte el treball que està fent l’Ajuntament d’Altafulla d’anàlisi de dades de consum d’aigua i, a manca d’acabar de tractar-les, l’alcalde, Jordi Molinera, afirmava que “s’esperava més”. El seu homòleg torrenc, Eduard Rovira, és del mateix parer i també es basa en dades: només un augment del 5% de consum d’aigua i sense variació en la recollida de la brossa les darreres setmanes. Rovira va més enllà i s’atreveix a dir que l’operatiu policial de Setmana Santa ha servit per denunciar a un gran nombre dels propietaris de segona residència que han violat l’estat d’alarma.

Tant Rovira com Molinera critiquen el president de la Generalitat, Quim Torra, per haver demanat un impossible als alcaldes de poblacions de costa: bloquejar tots els accessos als municipis. I el batlle torrenc ho va explicitar en un tuit de resposta al Molt Honorable. Els alcaldes afirmen que no tenen prou recursos humans i materials per fer-ho. “On trobo blocs de formigó aquestes dies? Trec els que ja tinc i provoco problemes de mobilitat en un altre lloc?”, reflexionava Rovira. Curiosament aquesta mateixa petició li van fer els grups municipals del PSC i Ciutadans de Torredembarra unes hores abans. Socialistes, Ciutadans i Torra, d’acord. Estranys companys de llit provoca el coronavirus.

Ha estat una Pasqua estranya, amb menys mones pels fillols o filloles, però algunes han arribat gràcies a l’esforç de pastisseries i soferts padrins. Això sí, res de sortir a menjar-la a la muntanya, al camp o la platja. A casa. Els cristians també han viscut la seva festivitat més important a través de la pantalla de la televisió, l’ordinador i el mòbil amb uns mossens que s’han posat les piles, també els rectors del Baix Gaià. Tampoc els Armats de la Torre s’han rendit davant del coronavirus i Divendres Sant es va poder escoltar el Toc de Silenci al carrer Nou.

Afrontem ara per un primer desconfinament, podent tornar a la feina treballadors que no són només de serveis essencials i ni poden teletreballar. Aquesta operació es fa enmig d’un repunt de casos. Aquest diumenge es feien públiques dades inquietants, amb més de 600 morts a l’estat i més de 100 a Catalunya. Esperem que els propers dies no ens haguem de familiaritzar amb termes com rebrot o segon pic. Que les espelmes que alguns han encès per Pasqua -encara que siguin virtuals- ens hi ajudin.

Foto: Un agent de la Policia Local de Torredembarra fent un control en un establiment comercial. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This