Altafulla recorre al ‘big data’ per detectar els qui se salten el confinament

JORDI SALVAT – Altafulla, 11/4/2020

Les xarxes socials bullen amb persones indignades amb l’ “allau” de propietaris de segones residències que han decidit passar la Setmana Santa al Baix Gaià malgrat el confinament i la prohibició de fer-ho a causa de l’estat d’alarma per reduir el contagi del coronavirus Covid-19. L’Ajuntament d’Altafulla, conscient que disposa d’una Policia Local amb uns recursos molt limitats per detectar els qui se salten el confinament, ha decidit apostar pel big data, concretament les dades de consum d’aigua dels habitatges de segona residència.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, explica que la policia local del municipi formada per 18 agents, dels quals 3 estan actualment de baixa. Això vol dir que en cada torn hi poden haver entre dos i quatre agents per cobrir una població amb 5.000 habitants. “I continua havent l’activitat normal. Els furts, robatoris o delictes de violència domèstica no s’aturen durant el confinament. Hem hagut de tirar d’inventiva”, afegeix el batlle altafullenc.

Analitzant 11 milions de dades

Molinera explica que han apostat pel big data per detectar aquests propietaris de segones residències que s’han saltat o se salten el confinament. Un equip de sis persones està analitzant 11 milions de dades generades des de gener fins el 5 d’abril pels comptadors intel·ligents que Aigües d’Altafulla va instal·lar ja fa uns anys als domicilis del municipi. Dimecres vinent hi afegiran les dades de consum d’aigua durant la Setmana Santa.

“Esperava molts més. Dels 2.200 habitatges de segona residència que tenim a Altafulla, en un primer cribatge hem trobat un centenar de casos que podrien estar ocupats durant el confinament, però hem d’acabar de creuar més dades. Podem trobar recs automàtics o persones que recentment han convertit aquest habitatge en primera residència”, comenta Molinera, que explica que un cop tinguin l’informe complet el faran arribar als Mossos d’Esquadra perquè amb els seus recursos puguin actuar, tot i que hi ha certs dubtes legals de com podran actuar contra aquestes persones.

D’on venen les cares noves?

El batlle altafullenc admet que propietaris d’establiments comercials que es mantenen oberts li han fet arribar la seva inquietud perquè han detectat moltes “cares noves” els darrers dies. Amb la informació que disposen dels controls policials que han realitzat fins ara, Molinera indica que aquestes cares noves són bàsicament persones dels municipis del voltant que acudeixen a comprar a les grans superfícies altafullenques: “Tenim persones de la Móra, Monnars o Cala Romana que abans compraven al centre de Tarragona i ara venen cap a la nostra zona perquè no porten els nens a escola o se senten més segurs no entrant a una gran ciutat. Alguns han dit als agents que venen a Altafulla per passejar una mica”.

Fins dimecres passat, unes 1.100 persones han passat pels controls de la Policia Local i s’han interposat 116 denúncies, de les quals només dues eren persones de fora del Baix Gaià: una de Barcelona i una de Balaguer. Aquests controls s’han fet a totes hores i en un, a les onze de la nit de dijous passat, es van interceptar sis quilos de marihuana.

Molinera és crític amb les declaracions del president de la Generalitat, Joaquim Torra, que demanava als municipis de costa com Altafulla bloquejar les entrades. “Tenim diversos accessos al municipi. Com podem cobrir-ho amb els recursos que tenim? Aquesta feina l’haurien de fer els Mossos d’Esquadra, que són la Policia de Catalunya”, afirma. L’alcalde també es mostra també crític amb els municipis d’on surten els propietaris de segones residències i recorda les recents imatges de les rondes  de Barcelona col·lapsades i recorda que tenen molts més recursos per controlar les violacions del confinament.

A Altafulla hauran d’esperar uns dies per calibrar a través del consum d’aigua als habitatges si realment han vingut tants propietaris de segones residències a passar la Setmana Santa a la vila, però les primeres dades assenyalen que no són tantes com pot semblar.

Foto: Una imatge dels comptadors d’intel·ligents que hi ha als domicilis altafullencs. / AIGÜES D’ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This