Ja coneixem la Marina i l’Antoni, els nous gegants indians de la Torre

REDACCIÓ – Torredembarra, 29/8/2020

El misteri s’ha resolt i aquest dissabte, 29 d’agost, es va desvelar quina és la identitat dels nous gegants indians de Torredembarra, que són una realitat gràcies a la campanya de mecenatge impulsada pel Ball de Gegants de Torredembarra que ha superat els inconvenients a causa de la Covid-19.Ho ha fet gràcies al suport  de l’Ajuntament de Torredembarra i els diferents patrocinadors i mecenes.

Hi havia pocs dubtes qui seria la figura masculina però en la femenina hi havia més incertesa, sobretot pel desconeixement de la emigració femenina a Amèrica. L’Antoni Roig i la Marina Torres són la nova parella de gegants torrenca. Hi ha un lligam entre Roig i Torres i és un oncle del primer, el també torrenc Marc Roig, que va ser un dels tres marmessors del testament del pare de la Marina, Magí Torres.

Marina Torres i Alegret és una torrenca d’adopció, àvia del polifacètic Pere Romeu, fundador de la popular taverna modernista de Barcelona Els 4 Gats i gran amic el genial pintor modernista també descendent torrenc Ramon Casas. Nascuda a Vilanova i la Geltrú el 1793, el seu pare havia anat a Puerto Rico i quan tenia 19 anys la va venir a buscar i se la va emportar a l’illa caribenya. Allí es va casar el 1813 amb el torrenc Josep Borràs. El matrimoni va tornar enriquit d’Amèrica i es va establir en una casa del carrer Nou amb els seus fills i servents.

Antoni Roig i Copons va néixer a Torredembarra el 1817 i va emigrar de jove a Amèrica. Va tornar enriquit i es va establir a Barcelona. Va morir el 1885 sense fills i el seu testament va canviar el futur del poble que l’havia vist néixer: el va dotar d’una escola pública, mixta, laica i de qualitat, un autèntic luxe en les primeres dècades del segle XX al nostre país. També va proveir un fons per dotar les donzelles pobres de la vila quan es casessin, tradició que avui en dia encara es conserva. Un carrer, una plaça i una escola porten el seu nom, a més del Patronat que va crear i que va impulsar la construcció del col·legi i les dots per les joves torrenques, porten el seu nom.

Josep Bargalló, gran coneixedor de la història indiana torrenca i autor del llibre Les set vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i spotsmen va ser l’encarregat de contextualitzar la tria d’Antoni Roig i Marina Torres i els va presentar com a “exemples d’una història indiana torrenca molt potent” però va recordar que pertanyen a la minoria que va tornar enriquida d’Amèrica. La immensa majoria dels 499 torrencs o torrenques -una vintena eren dones- que Bargalló té documentats van emigrar a l’altra banda de l’Atlàntic entre els anys 1739 i 1914 es van quedar a Amèrica o van tormar igual o més pobres que quan van marxar de Torredembarra.

Els nous gegants indians van fer el seu primer ball amb una nova peça composada expressament i també van ballar els quatre gegants junts. També es va poder veure un vídeo sobre el procés de creació de l’Antoni i la Marina amb música de fons dels torrencs Tres. El vídeo forma part de l’exposició El seguici festiu de Torredembarra, que es pot visitar del 30 d’agost al 9 de setembre a la sala Lluís d’Icart. De la construcció dels Gegants Indians se n’ha encarregar el Taller Sarandaca de Granollers, un negoci familiar amb dècades d’experiència dirigit per Jaume Aumedes.

Foto: Els nous gegants indians acompanyats dels Gegants Vells, Joan i Rosalia. / ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This