CRÒNICA l La Violeta vol jugar a la primera divisió cultural

JORDI SALVAT – Altafulla, 28/7/2022

La sala La Violeta d’Altafulla inicia aquest dissabte 30 de juliol una nova etapa després de tres anys tancada per una renovació que ha estat més complicada del que es preveia. Ho farà amb una programa amb tres propostes musicals diferents (dixie jazz, pop i hip hop i rap). Un tast del que trobarem a la graella d’aquest darrer trimestre de l’any, en paraules del seu director artístic, el guionista i director de cinema Juan Cruz, que espera tenir enllestida aquesta oferta cultural la primera setmana de setembre. “És un repte que em fa moltíssima il·lusió” afirma Cruz, amb una llarga trajectòria en el món de la cultura i que resideix a Altafulla des de fa una dècada.

Durant la roda de premsa de presentació del nou espai, aquest dimecres, 27 de juliol, al migdia, Cruz ha avançat dues de les propostes de la nova Violeta: un concert de Maria Arnal i Marcel Bagés l’1 d’octubre i l’aclamat per la crítica i el públic muntatge teatral Ovelles, una producció de la sala Flyhard, amb Biel Duran, Sara Espígul i Albert Triola sobre l’escenari. El preu de les entrades d’aquests espectacles encara estan per decidir, però es situaran entre els 15 i 20 euros, segons el coordinador de la programació. Ben aviat es posarà en marxa el servei de ticketing per la compra on-line de les entrades.

“Volem que a La Violeta passin coses”, ha afirmat Cruz, que anunciava la doble aposta per “primeres espases” i grups amateurs del territori amb l’objectiu de ser un trampolí per al talent local, amb el denominador comú de la qualitat. I és que la nova Violeta té 306 butaques, amb un cost per obrir-la i es vol evitar imatges d’una platea “desangelada”. A Altafulla hi ha alternatives per a muntatges o actes de petit format, com el Centre d’Entitats o les Antigues Escoles Teresa Manero. L’objectiu és que cada cap de setmana hi hagi algun espectacle a la sala altafullenca, però sense que sigui una obligació. “Serà una programació eclèctica” apunta Cruz. Música, teatre, dansa, cinema, però també conferències i xerrades i Cruz deixa la porta oberta a festivals musicals o teatrals i a iniciatives de promotors culturals, però sobretot es marca un objectiu aquests primers mesos: “Conèixer el públic.”

Encara queden per acabar alguns detalls de la sala. Les cadires de la sala són mòbils, però fixades en el terra, cosa que ha permès obrir sense la tercera sortida d’emergències que demanava Bombers si les butaques eren mòbils, tal com defensava l’anterior govern municipal, liderat per l’EINA-ERC. L’alcaldessa, Montse Castellarnau, ha aprofitat la presentació per acusar l’antic executiu local de “privar durant tres anys la ciutadania d’aquest espai.” I ha anat més enllà: “És un menyspreu a la ciutadania per una polèmica motivada per la testosterona.” Les hostilitats entre el govern actual i l’anterior no cessen.

I és que l’alcaldessa altafullenca ha estat clara: “A la nova Violeta s’hi farà de tot menys balls.” Castellarnau considera que tres balls l’any -Cap d’any, Carnaval i Festa Major- no justifiquen les dificultats per construir la tercera sortida d’emergència i que ha provocat aquests tres anys de tancament. Malgrat tot, les cadires són mòbils i obre la porta a una Violeta com a sala de ball si un futur govern ho considera més adient. Mentrestant, les cadires fixes dormen en una altra sala mentre no es reubiquen o es venen. Serà llavors quan La Violeta disposarà d’un espai municipal per a entitats. Amb les obres, també s’han millorat els camerinos perquè els artistes disposin d’unes comoditats que fins ara no tenien.

A l’acte de presentació també hi era el regidor de Cultura, Hèctor López Bofill, que ha estat el més optimista dels tres, convençut que la sala altafullenca és convertirà en un “punt de referència cultural del Camp de Tarragona i també del país.” La capitalitat cultural al Baix Gaià la té més fàcil, tenint en compte la incompareixença de Torredembarra per la manca d’espais semblants -el Casal municipal continua amb una acústica deficient i una manca de climatització que el converteix en un forn o una nevera,  i altres municipis com el Catllar, amb un teatre-auditori més que digne -fins i tot més acollidor- però no disposa de recursos econòmics per una programació com la que oferirà La Violeta. Aquest darrer dissabte de juliol la nova Violeta aixeca el teló.

Foto: D’esquerra a dreta, Hèctor López Bofill, Montse Castellarnau i Juan Cruz, amb les cadires de la Violeta de fons. / TDB ACTUALITAT

Hemeroteca

Tweets recents

Share This