CRÒNICA l Esquerra es queda sola aprovant el pressupost municipal 2022

JORDI SALVAT

Esquerra Republicana havia aconseguit aprovar els dos primers pressupostos del mandat amb el suport del PSC i Junts: 14 dels 17 regidors del ple municipal. Malgrat la majoria absoluta que els permetia tirar endavant només amb els vots dels nou regidors republicans els números municipals, socialistes i juntaires havien donat suport al govern deixant sol el grup municipal de Ciutadans en el no als pressupostos. Això no ha passat en el ple extraordinari d’aquest dijous 24 de febrer i els quatre edils del PSC i l’únic de Junts han optat per l’abstenció al pressupost de l’Ajuntament de Torredembarra per al 2022. Aquest darrer si que ha votat a favor de la modificació de crèdit-.

Ha estat un ple llarg, de més de quatre hores amb recés inclòs. Javier Ramírez (Ciutadans) ha estat el més bel·ligerant, buscant el cos a cos amb Rovira i amb altres regidors, com és el cas de la titular de Cultura, Núria Batet. El regidor no adscrit, Toni Cruz, també va ser crític però amb un grau menys i sense aquest enuig permanent que exhibeix Ramírez en cada ple. A Xavi Suárez (Junts) se l’ha vist encara verd i els regidors socialistes, repartint com sempre les seves intervencions, han recorregut als Fantasmes de Nadal de Dickens per posar una mica de poesia al plenari

La modificació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) va obrir el ple, amb els arguments habituals per part del grups. Mentre l’alcalde defensava que aquest és un document viu i calen i caldran ajustos com els que es van aprovar dijous, Ciutadans el qualificava d’instrument perquè Esquerra es mantingui en el poder i el PSC es queixava que la idea era bona però s’ha executat malament. En sentirem a parlar molt de l’RLT. Després d’aquest llarg primer plat es va passar al plat principal: el pressupost municipal i la modificació de crèdit que el complementava. Rovira i seu regidor d’Hisenda, Josep Maria Guasch, defensen un pressupost continuista i el defineixen amb adjectius com prudent amb inversions moderades, Poca èpica. Una recepta, però, que fins ara li ha funcionat a Esquerra per mantenir-se a l’alcaldia.

Un relat que es vol imposar des de l’oposició és que l’alcalde, Eduard Rovira, és un mal gestor perquè no gasta prou i les arques municipals estan plenes de romanent positiu, mentre queden sense executar-se les inversions previstes i Torredembarra disposa d’uns serveis insuficients. La neteja i la gestió de la brossa és un problema que no acaba resoldre’s i les queixes veïnals se sumen a les polítiques. Però també s’apunta a les subvencions per als ciutadans menys desafavorits, que no s’esgoten. Ciutadans insisteix l’alta càrrega impositiva que patim torrencs i torrenques. Teòricament són liberals no?

El PSC va aprofundir en el lent distanciament iniciat amb ERC quan va preferir governar en solitari i no reeditar un pacte que havia demostrat un gran salut durant quatre anys. Superat l’equador del mandat, el portaveu socialista, Vale Pino, ha augmentat els seus atacs al govern i dels comentaris enginyosos com el que Rovira té menys detalls que un Seat Panda ha passat a acusar-lo de voler externalitzar tot el que pugui externalitzar a l’Ajuntament i de no complir amb les inversions acordades.

Es flaira ja l’ambient preelectoral a quinze mesos dels comicis municipals i els socialistes, principal grup de l’oposicuó, encara hauran de marcar més distàncies amb Esquerra si volen ser percebuts com una autèntica alternativa de govern. El seu més que probable cap de llista, Vale Pino, haurà de modular molt bé el seu discurs. No en tindrà prou amb repetir que vol ser el proper alcalde de Torredembarra. L’avantatge que té és l’atomització de la resta de l’oposició, amb Ciutadans en procés de desintegració i Junts encara recomposant-se després d’un mandat que està sent molt complicat. Fora del ple fa molt fred i els únics que s’estan movent són els Comuns amb Carles Fuxet al capdavant. La resta sembla que confien en un esprint final i en el pes de les sigles.

Foto: El ple extraordinari del 24 de febrer va aprovar el pressupost municipal del 2022. / ANNA F. / AJ, TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This