Condemnats a un govern en minoria (i una oposició majoritària)

JORDI SALVAT

L’Ajuntament d’Altafulla ha viscut una setmana molt moguda després de l’anunci dilluns de la regidora socialista, Inma Morales, d’abandonar el govern municipal. Tampoc no ens emocionem. La immensa majoria d’altafullencs i altafullenques han viscut d’esquena als posicionaments, declaracions i contradeclaracions. I potser millor així, perquè l’espectacle que hem vist fins ara molt edificant no ha estat.  Hem llegit comunicats, alguns plens d’ambigüitat, i alguns s’han concretat un cop es coneixien moviments d’altres regidors o formacions.

El mateix dilluns a la tarda començaven les hostilitats a Twitter entre els dos regidors que fins fa uns mesos compartien el grup municipal de Junts per Altafulla. La conclusió escoltant-los és que el posicionament actual de tots dos impossibilita una moció de censura. Héctor López Bofill -Junts- demana a Xavier Rofas -actual regidor no adscrit- que retorni la seva acta de regidor perquè sinó disposa de dos regidors no pactarà ni amb l’EINA-ERC ni amb Alternativa Altafulla. I aquest segon es nega a fer-ho i, al mateix temps, dona per liquidat l’actual mandat. Cal tenir en compte que la legislació vigent impedeix que el vot d’un regidor no adscrit compti en la votació d’una moció de censura.

Els posicionaments de la resta de grups municipals ja no influeixen doncs en aquesta hipotètica moció de censura, que dilluns va sonar a Twitter i no és només una especulació del qui escriu aquestes línies, com des de l’Alternativa Altafulla s’afirma. El principal grup de l’oposició no va explicitar la seva negativa a impulsar una moció de censura fins dimecres pel matí, aclarint l’ambigüitat del post penjat a xarxes el dilluns. Una ambigüitat que també es respira en l’únic posicionament de l’únic soci de govern que li queda a l’EINA-ERC, ARA Altafulla, en què no deixa clar el seu futur i parla de “posar al centre el conjunt de ciutadans i a tots els qui els van fer confiança en les darreres eleccions” i que la marxa de la seva companya de govern “els obliga a donar una resposta a l’alçada del que la ciutadania mereix”. Toca esperar. També hauríem de descartar una tornada del PSC al govern. El memorial de greuges de Fonxo Blanc en un article al Diari Mes més aviat fa pensar que encara ha durat molt la presència de l’executiu socialista a l’executiu municipal.

Tenint en compte, a més d’aquest joc de vetos que parlàvem abans, que un acord entre l’EINA-ERC i Alternativa Altafulla és impossible, ja que, des del trencament el 2016 del govern que compartien, les diferències han esdevingut irreconciliables, Altafulla està condemnada a un darrer tram de mandat amb un govern en minoria, cercant acords per aprovar pressupostos i altres projectes, que seran difícils a causa de l’inevitable tacticisme electoral de cara al 2023. Una tasca dura per a Molinera i Muntadas, que sempre que han governat fins ara han gaudit de la comoditat de la majoria absoluta. Tot apunta que suaran tinta per aconseguir suports puntuals amb alguns dels regidors que hi ha a l’oposició. Aquest és el nou difícil tauler polític altafullenc que només les properes eleccions podrà aclarir. O potser no.

Foto: La inestabilitat s’ha instal·lat aquesta setmana a la plaça del Pou. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This