CRÒNICA l Les Naus, desallotjades: tretze furgonetes, tres cotxes i una desena de concentrats

JORDI SALVAT – Torredembarra, 14/7/2021

El desallotjament del Centre Social Ocupat Autogestionat (CSOA) de Les Naus ha estat molt menys difícil i espectacular del que alguns preveien. El desplegament policial no ha tingut precedents a Torredembarra. En un moment del matí s’han arribat a comptar fins a tretze furgonetes de la BRIMO dels Mossos d’Esquadra i tres cotxes més del cos policial autonòmic. D’ocupants i concentrats només n’hi havien una desena. La ràtio policia-ocupat era desproporcionada. El resultat, previsible.

El dimarts, 13 de juliol, pel matí, els ocupants de Les Naus van tenir notícia que a les nou del matí de l’endemà estava previst el desallotjament, que es podia produir de feia un parell de setmanes, i van fer una crida a la resistència per xarxes socials, però així com en el primer intent de desallotjament el passat 27 de maig van acudir una seixantena de persones, aquest 14 de juliol la convocatòria ha punxat.

Només una persona s’ha quedat a dormir aquesta nit a l’interior del centre ocupat. Aquest matí, quan ha sentit trucar a la porta al voltant de tres quarts de vuit del matí i ha anat a obrir pensant que eren companys seus s’ha trobat que eren els Mossos. Ha estat identificat i obligat a quedar-se a l’exterior de l’edifici. El desallotjament ja era un fet.

Han seguit arribant més vehicles i efectius policials fins arribar a tretze furgonetes de la BRIMO, tres turismes, a més d’una ambulància. Han anat també acudint més ocupants i alguna persona que volia donar suport que han estat identificats i han quedat encerclats fora de l’edifici, mentre el serraller canviava el pany acompanyat de la comitiva policial. En cap moment hi ha hagut cap enfrontament. Els darrers dies, els ocupants havien tret de dins de l’edifici material que feien servir per a les seves activitats, però els n’ha quedat, com mobiliari, menjar o peces pel rocòdrom que tenien muntat. Ja no el podran recuperar.

A dos quarts d’onze marxaven les darreres furgonetes davant la mirada de mitja dotzena d’ocupants que encara quedaven a l’exterior. Tal com reconeixia un d’ells, encara estaven en xoc, i no sabien que farien, mentre lamentaven el poc suport que han tingut de les institucions del municipi, tot i la feina que consideren que han fet al centre des de 2012. Deixen clar que si l’edifici fos d’un particular no l’haurien ocupat i que “els ha ràbia” que sigui d’un banc, una propietat que s’ha mostrat inflexible a l’hora de negociar res.

La Carme no és ocupant però si que ha volgut venir a donar suport durant el desallotjament em assabentar-se per xarxes. A dos quarts de nou ja era davant Les Naus i ja hi havia moltes furgonetes policials. Ella també ha estat identificada i encerclada durant gairebé dues hores. La Carme destaca la feina feta des del CSOA Les Naus i lamenta que a partir d’ara no es podrà fer aquesta tasca social i considera que en el desallotjament hi hauria d’haver estat tot el poble.

Una cançó d’Eskorbuto resumeix el que ha passat aquest matí de Vigília de Festa del Quadre a les Naus: Mucha policía, poca diversión. És una d’aquelles lletres que gairebé quatre dècades després no perd actualitat.

Hemeroteca

Tweets recents

https://twitter.com/tdbactualitat

Share This