Estries: consells útils per a tractar-les i prevenir la seva aparició

BELLEZAACTIVA.COM / 23/2/2024

Totes les dones tenim estries i també en tenen els homes. No és res del que hàgim d’avergonyir-nos: el nostre cos és bell igualment. Jo les veig com a part del mateix mapa de la pell, al costat de les pigues, alguna ‘ferida de guerra’… Però és cert que hi ha factors que propicien la seva aparició i és molt normal que, fins i tot si no ens sentim incòmodes amb les nostres estries, preferim que no proliferin innecessàriament. O pot ser que no ens agradin res, i això també és comprensible. Sigui com sigui el teu cas, et portem informació pràctica i algunes recomanacions per a prevenir i tractar les estries.

Per què apareixen les estries?

Les estries són cicatrius que es formen quan la pell se sotmet a un estirament excessiu, perdent de manera significativa la seva elasticitat. Concretament, es produeixen pel trencament de les fibres de col·lagen i elastina de la dermis.

Com explica Sanja Zivanovic, doctora en biomedicina i fundadora de Skin Molecule X: “El col·lagen és el responsable de proporcionar suport i fermesa a la pell, la qual cosa contribueix a la seva elasticitat i flexibilitat. Quan la pell s’estira més enllà de la seva capacitat natural, es produeix una distensió ràpida i brusca. Succeeix, per exemple, durant l’embaràs o amb els augments ràpids de pes. En aquests moments, les fibres de col·lagen i elastina es tornen menys nombroses, es desorganitzen i acaben trencant-se, la qual cosa condueix a la formació de cicatrius atròfiques en la mateixa dermis, és a dir, estries.”

Sobre l’alteració del procés de formació de col·lagen, des de Olimed Cosmetics destaquen que el causant també pot ser “un medicament, una malaltia preexistent (malaltia de Cushing, síndrome nefrítica, etc.) o l’ús excessiu de determinades cremes”. I afegeixen: “Qualsevol persona pot desenvolupar estries, però alguns factors augmenten la probabilitat de tenir-les, com són: ser dona, tenir antecedents familiars, creixement accelerat en l’adolescència, augment o pèrdua ràpida de pes, cirurgia per a engrandir els sins, fer exercici i prendre esteroides anabòlics, com els més significatius.”

Per cert! Els nivells alts de cortisol també afebleixen les fibres elàstiques de la pell i afavoreixen el trencament, per la qual cosa l’estrès és un altre factor a vigilar.

Es poden prevenir?

Encara que ningú pot garantir que no vagin a aparèixer mai, sí que hi ha hàbits i rutines que poden mantenir-les bastant a ratlla:

– Mantenir un pes constant

– Tonificar el teu cos amb exercici físic

– Mantenir una dieta sana i equilibrada

– Hidratar-te per dins i per fora

I es poden eliminar?

Hi ha una gran varietat de productes i tractaments en el mercat per a reduir les estries i, encara que de moment no poden eliminar-les completament, sí que et poden ajudar a l’hora de reduir o dissimular la seva aparença.

Com destaquen des de Olimed Cosmetics: “A més de la cosmètica antiestries, el més important és assegurar a la pell uns nivells d’hidratació adequats, ja que en el trencament de la dermis influeixen tant el tipus de pell com la genètica (dos aspectes sobre els quals no es pot actuar), la qual cosa sí que podem controlar i fer és nodrir bé la pell. Aquesta estratègia d’hidratació s’aplica des de dos fronts: extern i intern. Des de dins, es recomana beure molt de líquid (aigua, sucs i brous amb poc greix) i ingerir fruites, verdures, aliments rics en aigua i en vitamines i minerals. Externament els productes antiestries ajuden a mantenir l’elasticitat i afavoreixen la renovació de la pell, estimulant l’activitat dels fibroblasts.”

Un altre aspecte que has de tenir en compte sobre les estries és que passen per dues etapes: l’etapa vermella (quan apareixen a la pell) i l’etapa blanca (quan les estries aconsegueixen la maduresa). El millor moment per a actuar és quan les estries són vermelles, però també es poden tractar quan són blanques.

Si busques una major efectivitat, en el camp de la medicina trobaràs tractaments professionals basats a la dermatologia làser IPL o Llum Premuda Intensa.

Ingredients aliats

L’eficàcia dels productes antiestries radica en els actius amb els quals estan formulats. “Entre ells destaquen la centella asiàtica, els olis d’ametlles dolces, rosa mosqueta i argània, castanyer d’Índies, àrnica, vitamines A, E, C, D i E, aminoàcids, alfahidroxiàcids (AHA), urea, al·lantoïna, àcid hialurònic i col·lagen. Els productes que contenen calèndula, per exemple, milloren molt l’elasticitat de la pell”, apunten des de Olimed Cosmetics.

Afegeixen: “Totes aquestes substàncies es poden utilitzar durant l’embaràs i regeneren el col·lagen i l’elastina i augmenten la hidratació. Però hi ha uns altres que, si bé són molt eficaços, han d’evitar-se durant la gestació, com l’àcid retinoic. De totes maneres, fins i tot amb els quals es poden usar en l’embaràs es recomana prestar especial atenció a com reacciona la pell, ja que s’irrita més a conseqüència dels canvis immunològics i hormonals de l’embaràs i és comú que es produeixin més al·lèrgies cutànies i hi hagi una major sensibilitat, la qual cosa motiva que alguns cosmètics que abans es toleraven donin lloc a reaccions.”

Foto: BELLZA ACTIVA

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This