ARA FA 25 ANYS l L’actor Sergi Mateu, pregoner de luxe de la Festa Major de Santa Rosalia 1995

JORDI SALVAT

La Festa Major de Santa Rosalia 1995 va comptar amb un pregoner d’excepció: l’actor Sergi Mateu, que travessava el seu moment de màxima popularitat gràcies al paper de Narcís, un dels protagonistes del culebrot llavors de les sobretaules de TV3, Secrets de família. Les fans no van faltar a l’acte, que es va fer des del balcó de l’ajuntament, encara a la plaça de la Vila, i l’actor no es va deslliurar de signar autògrafs i repartir petons a tort i a dret. Mateu va explicar que tenia família a Baix a Mar i durant la seva infància passava els estius al barri marítim torrenc. En el seu pregó va recordar els grans projectes i canvis experimentats els darrers anys per la Torre i va destacar la personalitat cultural del municipi. L’actor va acabar el pregó amb un poema de Joan Maragall.

Si fem una ullada al programa de la Festa Major de Santa Rosalia de fa vint-i-cinc anys veurem que els actes només duraven quatre dies, de l’1 al 4 de setembre, en lloc de la setmana i mitja dels darrers anys. Va engegar el dia 1 amb l’exposició de pintures i treballs de Sonia Prieto a la sala La Golfa i la presentació del llibre de Gabriel Comes De proa a popa, el món dels pescadors de Baix a Mar a través de les seves dites. Va ser el primer d’una sèrie de llibres en què Comes ha investigat com era la vida al barri marítim torrenc durant el segle passat des de diversos àmbits. Un tresor antropològic que algun dia li haurem de reconèixer.

El dissabte 2 era dia de competicions —dòmino, billar, futbol o ciclisme—, però també es feia una ballada de sardanes, una exhibició de balls de saló i un concurs de radiogoniometria, a càrrec del Ràdio Club CB 27. També era la nit del concert de “música jove” a Cal Bofill amb els grups seleccionats al concurs UT 95: Popsy Pop i Z. Z. Pazz. Lluny quedaven els inicis dels 90, quan els grups punters del rock català, com Els Pets, Sopa de Cabra o Sau, visitaven la Torre. Abans s’havia fet un concert de jazz a la plaça de la Font. La vigília de la Festa major, el diumenge 3, era una jornada intensa, amb actes tradicionals, com el lliurament de les dots, i l’actuació castellera amb els Nois de la Torre i la Jove de Tarragona. Al vespre, es va fer la cercavila i el pregó d’en Sergi Mateu. El concert i ball de revetlla anava a càrrec de l’Orquestra Volcán. El preu era de 500 pessetes —3 euros—, excepte jubilats i joves, que en pagaven només 300.

L’endemà, el 4 de setembre, dia de Santa Rosalia, se celebraven els actes centrals, amb matinades, el solemne ofici, l’ofrena floral a la patrona i l’actuació dels grups del seguici popular, menys nombrós que l’actual. Destacava la representació per part del Ball de Diables d’antics textos del segle XIX, recuperats i readaptats per a l’ocasió. Després de l’actuació castellera dels Nois, es va fer una recepció popular a les entitats. A la tarda hi havia un concert de música popular, espectacle infantil, passades del Seguici i la carretillada. A la nit, a la platja, es va tancar la Festa Major de Santa Rosalia 1995 amb el tradicional castell de focs.

Foto: FOTO RIUS / TORREDEMBARRA AL DIA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This