Crida per ajudar les víctimes de l’organització d’explotació laboral de persones que operava a Baix a Mar

REDACCIÓ – Torredembarra, 25/4/2024

L’operació conjunta entre la Guardia Civil i la Policia Nacional que ha desarticulat aquest mes d’abril una organització criminal dedicada al tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral a Baix a Mar i la Riera de Gaià ha provocat que una quarantena de persones hagin quedat en una situació molt complicada a Torredembarra. Són les víctimes d’aquesta organització.

La immensa majoria no tenen papers i no poden treballar legalment i tenen problemes per aconseguir aliments i altres articles de primera necessitat. Es troben en aquesta situació des del passat 8 d’abril, quan la policia va irrompre en els habitatges on s’allotjaven. Per la seva condició de víctimes, l’Estat els proporcionarà papers per legalitzar la seva situació però aquests tràmits no són ràpids. Ni molt menys.

L’Associació Iberoamericana de Torredembarra s’ha mobilitzat per donar suport a aquestes persones i després de mantenir contactes previs amb alguns dels afectats, s’ha reunit amb el col·lectiu aquest dimecres, 24 d’abril, al Casal Municipal. En aquesta trobada, on han assistit una quarantena de persones, també hi ha participat l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, que els ha explicat els recursos que pot oferir l’Ajuntament i a quines administracions i entitats es poden dirigir. Els Serveis Socials de l’Ajuntament ja estan treballant amb algunes d’aquestes persones.

El president de l’associació, Álex Arango, els ha assenyalat la tasca que fan des de l’entitat per a la integració de les persones originàries d’aquesta zona del mon i l’ha posat a disposició seva per gestionar aquesta complicada situació.

Una de les accions que s’ha acordat que impulsarà l’Associació Iberoamericana de Torredembarra és recollir aliments, roba, articles d’higiene i matalassos per a aquest col·lectiu. La recollida es farà tots els dimecres, de 18:30 a 19:30 hores, a la seu de l’entitat, el local número 7 del Casal Municipal de Torredembarra. Com el proper dimecres és 1 de maig i és festa, la primera recollida es farà el 8 de maig.

Problemes d’habitatge

Una altra opció que s’ha plantejat és que membres d’aquest col·lectiu puguin allotjar-se a casa de persones grans que viuen soles al municipi, el que es coneix com “habitació per companyia”. I és que aquesta quarantena de persones estan repartides en tres habitatges propietat de l’empresa intervinguda o llogats per ella amb habitacions amb lliteres per a tres o quatre persones. Qui vulgui col·laborar en aquest intercanvi d’habitació per companyia pot contactar amb l’associació a través d’un missatge de whatsapp al número 661 78 17 15.

Algunes d’aquestes persones també volen realitzar tasques de voluntariat i s’han posar a disposició de les entitats del municipi.

Foto: L’Associació Iberoamericana de Torredembarra té la seva seu al Casal Municipal. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This