Desarticulada l’organització d’explotació laboral de persones que operava a Baix a Mar

REDACCIÓ – Torredembarra, 19/4/2024

La Guàrdia Civil, en una operació conjunta amb la Policia Nacional denominada “Napoleó-Aguazul”, ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral, que va començar amb registres i detencions el passat 8 de març a Torredembarra, concretament al barri de Baix a Mar. En total han estat detingudes 12 persones a Torredembarra, Reus, Tarragona i Itàlia pels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral, afavoriment de la immigració, detenció il·legal i falsedat documental.

S’han realitzat 10 entrades i registres, on els investigadors han aprehès dues armes detonadores, més de 22.000 euros en metàl·lic, nombrosa documentació d’interès i material informàtic.

La recerca va començar a l’octubre del 2023 després de rebre informació de l’existència de persones d’origen colombià que treballaven en unes condicions laborals pèssimes, sense contracte ni documentació d’estada legal i amb horaris abusius.

L’organització controlava els habitatges on eren allotjades les víctimes amb càmeres de vigilància on vivien amuntegades en habitacions.

Viatge des de Colòmbia

Les víctimes viatjaven des de Colòmbia després de ser captades per l’organització assentada a Espanya, a través de centres d’estudis i persones vinculades a aquesta.

Se’ls oferia un sou i un contracte de pràctiques que, una vegada a Espanya, no s’ajustaven al contracte que havien signat les víctimes. Una vegada els facilitaven la documentació necessària per a realitzar el viatge a Espanya, com ara visats, assegurances mèdiques, taxes d’advocats, tràmits amb consolat i administracions de Colòmbia, les mates contreien amb l’organització un deute en concepte de viatge i tràmits, quedant així a la mercè dels caps de l’organització. El deute cada vegada es feia major per a així descomptar-los directament els diners del salari que percebien pel seu treball.

Una vegada a Espanya les condicions laborals no s’ajustaven al que s’estableix pels captadors a Colòmbia, ja que en un principi els havien promès un contracte en pràctiques d’estudiant d’hostaleria, de quatre hores diàries i dos dies de descans setmanal, vacances per any de contracte i un sou inicial de 500 euros mensuals. No obstant això les jornades arribaven a ser de 12 hores diàries mínimes, fins i tot a vegades de 15 hores, de dilluns a diumenge i els descansos setmanes se’ls concedien en comptades ocasions i sense vacances. El salari que rebien després de les deduccions que realitzaven els detinguts en alguns casos era de només 20 euros.

Algunes víctimes arribaven al nostre país en condició de turistes, i per a emmascarar la situació d’explotació laboral real, els líders de l’organització criminal les obligaven a inscriure’s en cursos de formació en convivència criminal amb aquestes acadèmies de formació. Per aquests cursos, que mai arribaven a realitzar, pagaven grans quantitats de diners.

Els membres de l’organització controlaven fins i tot les baixes mèdiques per a evitar que les tinguessin, si alguna d’aquestes persones es trobava indisposada els facilitaven ells mateixos fàrmacs potents, que en realitat requerien de recepta mèdica, perquè continuessin treballant.

Entrades i registres

A l’inici del mes d’abril es van practicar quatre entrades i registres en els habitatges de les víctimes, altres dues en les dels líders de l’organització i altres quatre en locals d’hostaleria. En total s’han intervingut dues armes detonadores, 22.295 euros en efectiu, dos dispositius mòbils, dos portàtils, un vehicle, un disc dur gravador, càmeres de vigilància i diversa documentació d’interès per a la recerca.

Clausura dels locals de restauració

El jutjat d’instrucció competent ha ordenat la clausura dels quatre locals de restauració dels quals es valia l’organització criminal per a dur a terme l’explotació.

En el curs de l’explotació s’han detectat a 28 noves víctimes de l’organització que al costat de les 18 víctimes alliberades durant la recerca, fan un total de 46 víctimes alliberades.

En el dispositiu han participat més de 180 agents de la Guàrdia Civil i de Policia Nacional. De les 12 persones detingudes i posades a la disposició del Jutjat d’Instrucció 9 dels del Vendrell (Tarragona), s’ha decretat l’ingrés a la presó de tres d’ells.

Les víctimes ja han estat posades en contacte amb els serveis socials per a la seva protecció.
L’operació ha estat duta a terme per agents d’Unitat Orgànica de Policia Judicial (UOPJ) de la Guàrdia Civil de la Comandància de Tarragona i la Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF) del Cos Nacional de Policia.

Foto: Lliteres on dormien les persones explotades per l’organització criminal. / GUARDIA CIVIL

Hemeroteca

Tweets recents

Share This