La Fundació Pere Badia inicia al celebració del seu bicentenari

REDACCIÓ – Torredembarra, 20/3/2024

Dos-cents anys tenint cura dels col·lectius que més ho necessiten. Enguany la Fundació Pere Badia de Torredembarra celebra el bicentenari amb un ampli programa d’activitats que s’ha iniciat aquest dimecres, 20 de març, i que es perllongarà fins a final d’any. L’acte d’obertura ha comptat amb la participació del president de la Fundació i alcalde de la Torre, Eduard Rovira; la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Tarragona, Mònica Alabart; el director de la Fundació Pere Badia, Carles Miracle, i l’arxiver i historiador Joaquim Nolla.

La Fundació Pere Badia és una entitat sense ànim de lucre amb caràcter benefico-assistencial que actualment presta servei de Residència Assistida per a gent gran i de Centre de Dia a la seva seu, ubicada al bell mig de Torredembarra i fruit del llegat de l’indià torrenc Pere Badia i Escofet.

Per al conjunt de la vila, la rellevància de la figura de Pere Badia és ben palpable. Indià fill de Torredembarra, va deixar per testament la voluntat que el seu patrimoni s’invertís en la creació d’un Hospital de la Caritat “per als malalts pobres i veïns de la Vila”; d’això en fa just 200 anys, el 1824. En aquest llarg període l’hospital ha evolucionat cap a tasques de residència, fins que a partir de l’any 1997 el centre es focalitzà en l’atenció de la gent gran, especialment en situació de dependència. Un col·lectiu important en la història de la Fundació, de 1877 a 2009, ha estat el de les germanes de Sant Vicenç de Paül, que van tenir cura dels malalts i també van dur a terme tasques educatives.

Tot i que la Fundació Pere Badia ha estat molt present en el municipi el seu patrimoni encara no és prou conegut entre la població. Per aquest motiu, una part important de les activitats, obertes al públic, es durà a terme al claustre de l’antic edifici.

El director de la Fundació Pere Badia, Carles Miracle, ha destacat la dimensió de l’aniversari, ja que poques institucions d’aquest àmbit del país són tan antigues. “Ens podem sentir orgullosos com a torrencs de la tasca de la Fundació aquests 200 anys cuidant i acompanyant la gent gran de la vila i la contornada, amb una gran dedicació”, ha afirmat Miracle, que ha lloat la tasca desinteressada dels patrons i el paper de les germanes de Sant Vicenç de Paül.

L’alcalde de Torredembarra i president del Patronat de la Fundació, Eduard Rovira, ha remarcat el paper de la Residència durant la pandèmia de la Covid, que ha qualificat d’”excel·lent”. Mentre moltes residències del país van veure com un nombre important d’usuaris morien a causa del coronavirus, al centre torrenc no es va haver de lamentar cap defunció. Rovira també considera que la Fundació forma part de la fesomia de la vila.

Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials de la Generalitat, Mònica Alabart, ha destacat el treball conjunt amb la Fundació i que la residència és de les que funcionen millor a Catalunya. També ha fet una crida a preparar-se per a les properes dècades, quan la generació del baby boom necessitarà els serveis que ofereixen centres com el que ara compleix 200 anys.

Finalment, l’historiador i arxiver Joaquim Nolla ha fet un repàs als orígens i la trajectòria de la Fundació Pere Badia i ha destacat que els actes programats busquen que la ciutadania entri dins  un patrimoni desconegut per molts, però també que els historiadors donin a conèixer la història de la institució.

 

ACTES DEL 200 ANIVERSARI

Març

Dia 20, a les 12 h, acte d’obertura a la sala d’actes de la Fundació Pere Badia.

Amb invitació prèvia.

Abril

Dia 10, a les 19 h, signatura del conveni de la cessió de fons documental de la Fundació Pere Badia a l’arxiu municipal.

També es farà la xerrada ‘Una mirada a l’Hospital Pere Badia a través dels documents i les fotografies’, a càrrec de Joaquim Nolla, arxiver i historiador.

Dia 17, a les 19 h, exposició fotogràfica ‘Espais amb història’ d’Imma Font, al claustre de la Fundació Pere Badia.

Dia 29, a les 17.15 h, concert de l’Escola de Música ‘Grup de guitarres’, al claustre de la Fundació Pere Badia.

Maig

Dia 21, a les 17.15 h, concert de l’Escola de Música ‘Cançons d’animals’, al claustre de la Fundació Pere Badia.

Dia 25, a les 20 i 22 h, obra teatral ‘Representació teatral de Torredembarra a Nova Orleans: el periple de Pere Badia. Un altre torrenc al Carib’.

Escrita i representada per Òscar Solé.

Dia 28, a les 17.15 h, concert de l’Escola de Música ‘Grup de corda i vent’, al claustre de la Fundació Pere Badia.

Juny/Juliol/Agost

Visites guiades.

Consultar condicions al Patronat de Turisme.

Dies 20 i 27 de juliol, a les 19.30 h, vetllades musicals, al claustre de la Fundació Pere Badia.

Dies 3, 10 i 17 d’agost, a les 19.30 h, vetllades musicals, al claustre de la Fundació Pere Badia.

Setembre

Dia 2, a partir de les 23.30 h, arribada de la desvetlla dels gegants, a l’antiga entrada de la Fundació Pere Badia.

Per l’hora d’inici consulteu el programa de Festa Major.

Dies 21 i 22, al matí durant el cap de setmana de la Fira d’Indians, visites guiades, al claustre de la Fundació Pere Badia.

Consultar les condicions a l’Oficina de Turisme.

Octubre

Dia 4, a les 19 h, inauguració de l’exposició: ‘La Fundació Pere Badia. 200 anys al servei de Torredembarra’, al Pati del Castell.

Oberta del 4 al 31 d’octubre.

Organitza el Centre d’estudis Sinibald de Mas.

Dia 5, a les 17.30 h, concert de la Coral Santa Rosalia, al claustre de la Fundació Pere Badia.

Dia 26, a les 17.30 h, jornada sobre la salut pública, a la sala d’actes de la Fundació Pere Badia.

Organitzada per l’Institut Ramon Muntaner i Centre d’Estudis Sinibald de Mas.

Novembre

Dia 9, a les 18 h, taula rodona: ‘La Fundació Pere Badia, història, sanitat i educació’.

Organitzada pel Centre d’Estudis Sinibald de Mas.

Desembre

Dia 14, acte de cloenda i presentació del llibre: ‘L’hospital Pere Badia. 200 anys al servei de Torredembarra’.

Amb invitació prèvia.

Foto: A dalt, un moment de l’acte inaugural i, a baix, foto de família amb responsables polítics. / ANNA F, / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This