La revisió del POUM de Torredembarra no arrencarà fins el mandat vinent

JORDI SALVAT – Torredembarra, 6/10/2021

L’anunci de la Generalitat de Catalunya aquest mes de setembre que vol fer una revisió exhaustiva del sòl pendent d’edificar entre el Maresme i l’Ebre, seguint el model que ja s’ha fet a la Costa Brava i Pirineus, tindrà uns efectes colaterals evidents en la revisió del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) de Torredembarra, que el govern havia plantejat poder-la iniciar en l’actual mandat i que la Covid-19 l’ha endarrerit. El govern torrenc ha centrat les prioritats en la recuperació econòmica i les polítiques socials. Aquesta revisió plantejada per la Generalitat ve acompanyada de la suspensió durant un any les llicències de noves edificacions. I ens situaríem ja en la tardor preelectoral.

En la moratòria s’hi inclouen catorze sectors del terme municipal de Torredembarra, on es podrien desenvolupar 4.648 habitatges. Fa gairebé un any, el regidor d’Urbanisme de Torredembarra, Josep Maria Guasch, ja avançava que en la revisió del POUM es plantejaven que alguns d’aquests sectors canviessin de qualificació i passessin a no urbanitzables. I és que Guasch és més partidari d’un creixement més compacte i sostenibles de la localitat a través de sectors com el de la Sort o el de la Rasa, zones pròximes al nucli antic.

La solució a Muntanyans II?

Entre els plans parcials suspesos temporalment per la Generalitat, també hi ha el de Muntanyans II a Torredembarra. Guasch ha explicat que no s’oposaran a la limitació urbanística de la partida de Muntanyans II si la Generalitat la justifica. D’aquesta manera podria solucionar-se un problema urbanístic que fa una dècada i mitja que s’arrossega. El SAREB -conegut com el banc dolent- continua intentant vendre aquells terrenys per a construir-hi habitatges d’alt standing malgrat ser una zona amb un alt perill d’inundació, a més de tenir un alt valor natural.

Guasch assegura que aquesta mesura de la Generalitat servirà per evitar “barbaritats” com les que es van cometre en anys anteriors. Segons el regidor torrenc, aquesta revisió de la Generalitat serà una “bona base” per iniciar la revisió de POUM de Torredembarra, que assenyala que ja toca fer-la, ja que es anterior a la nova Llei d’Urbanisme de la Generalitat i el govern català recomana revisar aquestes planificacions. Guasch afirma que aquest nou POUM ha de tenir una vigència de 20 o 25 anys.

El primer tràmit important de la revisió del POUM són els estudis previs i després ja vindria tot el procés de participació ciutadana, que serà molt complex, amb la participació de veïns i associacions i entitats. L’aprovació provisional es podria fer al cap de dos o tres anys de l’inici dels treballs previs i culminaria amb l’aprovació definitiva per part de la Generalitat. Serà el mandat 2023-2027 el que Torredembarra veurà revisada la seva planificació urbanística?

Foto: Les llicències de noves edificacions a Torredembarra han quedat suspeses durant un any. / JOAN CASAS

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This