El CSOA Les Naus fa una crida a protegir l’espai aquest proper 14 de juny davant l’amenaça de desallotjament

REDACCIÓ – Torredembarra, 9/6/2021

Es prepara un dilluns 14 de maig calent a Torredembarra. A les 11:30 hores s’acaba la treva acordada entre la defensa legal del Centre Social Ocupat Autogestionat (CSOA) Les Naus i la propietat de l’immoble el 27 de maig. L’assemblea del CSOA Les Naus ha fet una crida a “protegir l’espai de forma activa” i ha organitzat una vermutada popular i diverses activitats davant aquest espai situat a Torredembarra a la carretera d’enllaç amb l’autopista.

Una seixantena de persones es van concentrar a aquell dijous 27 de maig a l’exterior de l’edifici per rebre la comitiva judicial i impedir-ne el desallotjament, responent a la crida feta per xarxes socials i cartells. A les onze es va presentar un vehicle de Prosegur i un parell d’individus, vestits de negre que no s’han volgut identificar. A dos quarts de dotze van arribar la secretària judicial i la procuradora que actuava en representació de la propietat, que després de parlamentar amb la defensa legal del Centre Social Ocupat Autogestionat (CSOA) Les Naus es va acordar una treva de dues setmanes i mitja perquè els ocupants trobessin una alternativa, que finalment no han trobat.

L’ordre de desallotjament l’ha emès un jutjat arriba després d’un llarg procés als tribunals, impulsat actualment per impulsa ANIDA OPERACIONES SINGULARES S.A., que, segons denuncien des del centre social, “no és més que una empresa creada per BBVA per especular amb actius immobiliaris” i que “ha emprès la seva maquinària judicial per rebatre l’espai que tant ens ha costat de crear.”

Set anys d’història

Ens hem de remuntar al 2014 quan un grup de persones va alliberar dues Naus industrials de la carretera T-214 número 87 en el seu enllaç amb Altafulla. “Les dues naus, en aquell moment en estat d’abandonament a causa de la fallida d’una empresa constructora, eren objecte de robatoris i destrosses que no feien més que degradar l’edifici”, recorden en un comunicat el CSOA Les Naus.

“Des d’aleshores persones i col·lectius han invertit temps i energia en habilitar un espai que dona resposta a les diferents necessitats col·lectives que no ofereixen les institucions, configurant-se com una alternativa no només a nivell municipal, sinó també provincial i de Catalunya”, defensen des del CSOA Les Naus, autogestionat a través d’una assemblea oberta i participativa on tothom pot aportar idees i propostes que atenguin necessitats que són difícils de cobrir si no són al marge del control de l’Estat.

Al llarg d’aquests anys Les Naus ha esdevingut un espai de trobada a través de tallers i jornades de tot tipus: antirepressives (joves represaliats octubre 2019, rap contra la repressió, etc) mediambientals (Salvem Platja Llarga, No a la M.A.T, Plantes per l’autogestió de la salut, etc), solidàries (Moviment Dones Kurdes, Poble Nicaragua, refugiats de Lesbos, etc), esportives (Trobada interprovincial d’esports de contacte, Jams d’Acroyoga, Boxe, Assaig de Castellers, Tallers circ i escalada, etc), pedagògiques (Col.lectiu Escuela Libre, etc) musicals, (Jams de música, Micro Obert, etc), culturals (Kafetas Cinematogràfiques, etc) així com anticareceraries, antiespecistes, de sexualitat… els quals avalen la funció social i cultural des d’un enfocament heterogeni.

Ha sigut objecte de la presentació de llibres i de la creació d’una biblioteca pròpia així com ambulant, la Biblioteca Social Dinamita Cerebral. Tanmateix, s’ha dut a terme la projecció de diferents films i documentals així com la realització de mercats d’intercanvi de roba entre particulars, de parades amb productes artesanals i mercats solidari on els beneficis anaven destinats íntegrament a les persones refugiades. Les particularitats de l’espai i la seva adequació han permès que la música no quedés fora de les Naus, permetent a diferents grups i cantautors tenir un escenari on expressar lliurement les seves lletres fora del lucratiu negoci musical.

Però això només és la punta de l’iceberg, ja que de forma permanent, i davant la mancança d’equipaments i recursos municipals i comarcals gratuïts, el CSOA Les Naus ofereix el lliure accés als diferents espais autogestionats que conformen el centre social: espai de trobada i reunió per a col·lectius, rocòdrom d’escalada, equipaments de circ i arts aèries, gimnàs i tatami per a muay-thai, boxe, acroyoga, sala d’assaig musical i sala per a la projecció de documentals i pel·lícules.

Foto: Una imatge de la concentració del passat 27 de mai al CSOA Les Naus. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This