Anna Rius: “Ser de la Torre és tan fàcil com voler-ho ser”

JORDI SALVAT – Torredembarra, 21/8/2020

La periodista i antropòloga Anna Rius serà la pregonera de la Festa Major de Santa Rosalia 2020. Torredembarra Actualitat hem parlat amb ella perquè ens avanci com serà aquest pregó d’aquesta edició tan especial de la festa major torrenca.

L’Anna recorda que la va trucar la regidora de Cultura, Núria Batet, i que l’últim que s’esperava era que li proposaria ser la pregonera de la Santa Rosalia 2020. “No em sento representant del món local en majúscules, com antecessores meves com l’Isabel Ciuró o l’Iris Gual. Ni tampoc soc de la seva edat (riu). Ser pregonera de la festa major del meu poble és tot un honor i em fa molta il·lusió”, afirma.

La periodista torrenca explica que una part del pregó tractarà com s’ha viscut la pandèmia de la Covid-19 des de la premsa: “Ha estat molt complicat, perquè hem anat a consultar els experts, que han estat ambigus i contradictoris durant aquests mesos. Això afecta la qualitat de la informació i, tot i hem volgut ser rigorosos, hem pogut acabar malinformant.” “També vull parlar de com s’ha viscut la Covid-19 des del poble, amb moments tan màgics com a les vuit de vespre quan els aplaudiments de tanta gent trencaven el silenci”, afegeix.

En el pregó, l’Anna també parlarà de la Festa Major i del gran creixement que ha experimentat el Seguici popular les darreres dècades. “Quan jo era petita, només hi havia els gegants, els nanos i els castells i ara és un dels principals seguicis del nostre territori. El poble s’ha fet gran, però no ha perdut l’essència. Ser de la Torre és tant fàcil com voler-ho ser. Un nouvingut té maneres per no ser només un número més en el cens de Torredembarra i una és formar part dels diferents balls populars”, explica.

Finalment també parlarà de Santa Rosalia i com els balcons s’han omplert d’imatges de la santa des de l’inici de la pandèmia: “Potser d’aquí 400 anys els torrencs i torrenques parlaran de si és llegenda o realitat l’actuació de la santa aquest any 2020.”

L’Anna avisa que el Ball de malcasats -un nou ball parlat que enguany debutarà a la Festa Major torrenca del qual en forma part-  també tindrà el seu moment en el pregó. Manté la incògnita de que faran.

Periodista i antropòloga

Nascuda a Barcelona l’any 1976 i veïna de Torredembarra, els inicis de l’Anna Rius Sagrera en el món de la comunicació es remunten a l’any 1995, en el marc del 10è aniversari del festival Tradicionàrius. Ben aviat s’incorporà a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), on continua exercint la seva professió a dia d’avui. Tasques de càmera i producció a les delegacions de Tarragona, Girona i a la seu central de TV3, de periodista a la delegació tarragonina de Catalunya Ràdio, i de producció i guió del programa Karakia del Canal 33 -dedicació que li valdria el Premi GAC al millor guió televisiu-, són algunes de les seves intervencions més destacades a la Corporació.

Entremig, viatges a Amèrica Central i Amèrica del Sud realitzant reportatges per a mitjans estatals i internacionals, i una prolífica trajectòria sobre el paper escrit, essent redactora i coordinadora de les seccions de societat i d’economia del diari La Tribuna de Canarias i capitanejant el projecte editorial i audiovisual CruspimContes. La seva faceta de guionista també l’ha permès participar de la sèrie documental “La barca de l’Andreu”, emesa per La Xarxa. La destacada trajectòria i experiència comunicativa de l’Anna Rius es reforça amb la tasca de docent, combinant actualment la professió de periodista a TV3 amb la de professora de Geografia i Història.

Foto: Anna Rius és la pregonera de la Feta Major de Santa Rosalia 2020. / CEDIDA

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This