CRÒNICA l Matí de desocupació de cases al Catllar

JORDI SALVAT – El Catllar, 2/1/2022

Hay algo aquí que va mal” es el títol d’una mítica cançó de Kortatu i també la frase que defineix millor el que passa amb l’ocupació il·legal d’habitatges al nostre país. I davant de situacions injustes i la sensació d’inacció per part de les administracions i la policia, poden passar coses com les d’aquest primer diumenge de l’any 2022 a la urbanització Mas Blanc del Catllar: un nombrós grup de veïns i veïnes aconsegueix desocupar dos xalets. I l’estat d’ànim canvia cap a una sensació de feina feta, conscients però que aquesta tasca no els correspon i l’haurien de fer altres.

Aquest diumenge, 2 de gener, a les onze del matí els presidents de les urbanitzacions del Catllar havien convocat una manifestació per demanar solucions per part de les administracions a les ocupacions i els robatoris en habitatges de la zona. El president de la junta de propietaris de Mas Blanc denunciava que a la urbanització hi ha mitja dotzena de cases ocupades i cada mes hi ha almenys un robatori. I s’han trobat que en la resta d’urbanitzacions tenen situacions semblants. “Ens hem convertit en un ressort de la xusma. S’han fixat en aquesta zona i s’aprofiten del sistema perquè les lleis semblen fetes per a ells. Necessitem més inversió en les urbanitzacions, amb càmeres de videovigilància i més vigilants”, advertia.

Al voltant de 300 persones aplegades davant del cementiri del Catllar van marxar cap al xalet ocupat al número 13 del carrer de la Mercè, que ha estat la gota que ha fet vessar el vas de la paciència veïnal. Els fets van tenir lloc el diumenge 26 de desembre en aquesta casa propietat de la Janet Pepper, una dona de 75 anys que havia acordat la seva venda. Ella ja no hi vivia i el futur ja havia traslladat algunes de les seves pertinences a l’interior de l’immoble. Veïns van alertar de l’ocupació i la propietària va denunciar els fets davant els Mossos d’Esquadra. Però un dels ocupes va declarar als Mossos que l’immoble era propietat d’un banc i que ja hi portaven tres dies vivint. La propietària lamenta que no van investigar més, quan els vigilants municipals saben que fa 25 anys que viu en aquesta casa. “Es increïble”, denuncia la Janet. Es va programar un judici ràpid, previst per aquest passat dimecres, 29 de desembre, però no es va celebrar perquè els ocupes no es van presentar i va quedar ajornat el judici fins al pròxim 20 de gener.

Quan els manifestants han arribat a la casa de la Janet, han trobat que els ocupes havien marxat i desenes de persones han entrat acompanyant la Janet en la recuperació de casa seva. Han de passar 24 hores perquè torni a ser seva de ple dret i, per això, s’ha muntat un grup de whatsapp de veïns per acompanyar-la. També s’instal·larà amb urgència una alarma per evitar una nova ocupació. Recordem que l’immoble està en procés de venda, amb el contracte d’arres signat. La mala notícia ha estat pel futur propietari, que ja hi havia deixat una vintena de caixes amb les seves pertinències i han desaparegut. “En sento molt respaldada pels veïns. Alguns han vingut per mi, però altres perquè són conscients que un altre dia els pot passar el mateix a ells. No pots deixar la casa sola tres dies. El que m’ha passat m’ha tret la fe en la Justícia” afirmava la Janet, que espera durant el gener tancar la venda de la casa.

Segona desocupació amb sorpresa inclosa

L’èxit amb la casa de la Janet ha animat els manifestants a anar cap a un altre habitatge ocupat proper, al número 45 del carrer Tarragona. Propietat d’una entitat bancària, els ocupes tenen amenaçats els veïns, organitzen festes fins altes hores de la matinada i hi havia la sospita que eren els autors de robatoris en habitatges veïns. També l’han trobat sense ningú dins i hi ha entrat. I les sospites s’han confirmat, ja que dues manifestants han identificat dues càmeres de fotos i dos joiers que eren seus. I la sorpresa final ha estat una plantació indoor de marihuana en una habitació del pis superior, amb un centenar de plantes. Al balcó hi ha deixar la pancarta contra les ocupacions.

La manifestació s’ha dissolt un cop ha arribat una parella de mossos al segon habitatge per investigar el que s’hi ha trobat. Una preocupació que tenen els cossos de seguretat és l’efecte crida d’accions com aquesta en poblacions properes. El que queda clar és que l’actual legislació no dona eines a administracions i policia per actuar amb eficàcia davant les ocupacions il·legals i més en zones d’urbanitzacions de municipis com el Catllar, Tarragona o els Pallaresos, zones molt extenses i difícils de controlar on es localitzen cada cop més casos.

Investigació per identificar els manifestants que van entrar en els dos habitatges 

Potser per això, els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per tal d’identificar els manifestants que van entrar en els dos habitatges. Ho fan seguint els protocols, ja que, segons la Llei, van entrar “en habitatge aliè”, un fet que es considera “delicte penal”. Diversos mitjans apunten que una de les persones investigades seria la propietària de la casa que havia estat ocupada.

La setmana després de Reis hi ha programada una reunió de representants dels veïns amb responsables dels Mossos d’Esquadra. Potser un primer pas per trobar una solució més ortodoxa a aquesta problemàtica que la que hem vist aquest diumenge a la urbanització Mas Blanc.

Fotos: A dalt, una imatge de la manifestació; al mig, la concentració davant la casa ocupada a la Janet i, a baix, la plantació de marihuana trobada a la casa del carrer Tarragona. / TDB / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This