OPINIÓ l L’altra cara del Nadal

CANDELA RIVERO

Les festes de Nadal són un dels moments de l’any més esperat per tothom: retrobaments, reunions familiars, ambient festiu, llums, regals i un grapat de bons moments per recordar. Però s’acaben les festes i la imatge que ens mostren els carrers de Torredembarra és la d’un escenari ben diferent: voreres plenes de brutícia, l’altra cara del Nadal.

Dels contenidors vessen bosses, capses, embolcalls, envasos i tota una sèrie d’escombraries que embruten els nostres carrers i deixen un final no tan bonic i idíl·lic.

Fa temps que els torrencs es queixen del servei d’escombraries del poble, però el que tampoc ajuda és la manca de qüestionament i responsabilitat col·lectiva envers l’acumulació de residus i les pràctiques de consum típiques de les festivitats.

Carrers com el Barcelona o el Lleida o, fins i tot, un tan central com el Pere Badia, es troben infestats de brossa que embruta i dificulta el trànsit normal. El panorama postnadalenc ens mostra que el problema de les escombraries potser no està únicament relacionat amb la gestió i servei de neteja, sinó també amb la pròpia gestió del consum.

És imperatiu, doncs, que comencem a plantejar-nos si estimem prou els carrers pels quals transitem i fem vida per a iniciar, també amb l’inici d’any, una nova forma de viure les festes, considerant l’impacte i distanciant-nos d’aquestes pràctiques malgastadores que semblen trobar-se inherents a les festivitats. Entendre el Nadal d’una forma més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, evitant les compres excessives o reutilitzant els embolcalls dels regals, podria suposar un canvi significatiu.

L’altra cara del Nadal ens convida a conèixer la realitat darrere d’aquesta façana de llums i colors, realitat que podem rebre com una oportunitat per intentar estendre la consciència ambiental, perquè comenci a formar part de la nostra vida diària i per a fer-nos descobrir que és possible gaudir del Nadal deixant el poble com ens el vam trobar abans d’aquest, combinant alegria i ecologisme.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This