OPINIÓ l SOS Soledat no desitjada en les persones grans

JERUSALEM TORRA

A Catalunya segons dades Idescat hi ha 780.500 persones vivint soles, un 42,5 % de les quals tenen més de 65 anys. Segons ( ECE-POV ) Enquesta de Característiques Essencials de la Població i els Habitatges de 2021, de les  326.172 llars que hi ha a la demarcació de  Tarragona 42.929 hi viu una persona sola de 60 anys o més. Dades que aniran en augment gràcies a la longevitat de país,  a tenir en compte i a fer replantejaments de les polítiques de les persones grans.

Moltes persones manifesten un sentiment de Soledat i aquesta acompanyada de moltes Solituds. Persones grans que no parlen amb ningú durant dies,  que cauen a terra i no les localitzen fins passats tres dies, com el cas de persones majors mortes fa temps.  Alguns dels factors són : l’envelliment, la dependència, la pèrdua de la parella i les relacions socials, aïllament, factor econòmic, la pandèmia va fer un punt i apart en la vida de moltes persones grans, situacions que es van agreujar i moltes  han estat incapaces de tornar a les noves realitats.

La Solitud impacta negativament en la qualitat de vida de les persones grans, sobre la pròpia salut en tots els seus àmbits : físic, mental i social .

Cal coordinació, crear polítiques cap a la gent gran, implicar a les administracions locals les més properes a la ciutadania, replantejament de l’acompanyament a la gent gran, escolta activa, suport d’entitats creant projectes d’acció comunitària que impliquin en un treball transversal en l’entorn, voluntaris, “Seniors”, nous models d’associacions de gent gran i aplicació de  Noves Tecnologies.

D’urgència desplegar eines que donin resposta a la Solitud, amb accions que detectin, actuïn i puguin crear mecanismes de prevenció. Cal que enfortim la nostra determinació de posar fi aquesta xacra en augment i ajudem a identificar una senyal d’alarma que esta creant un situació de vulnerabilitat greu en les persones grans.

Demano sensibilitat en aquest tema, compromís i accions ràpides , visibilitzar i posar en valor el paper de la gent gran en la societat i alertar sobre les desigualtats vinculades a la vellesa. No oblidem que la Solitud es la nova pandèmia silenciosa que ningú veu ,menys escolta i que mata poc a poc.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This