ANÀLISI l Les candidatures independents guanyen terreny als Ajuntaments del Baix Gaià

JORDI SALVAT

Les eleccions del passat 28 de maig han provocat canvis en el mapa polític de Baix Gaià, amb un retrocés evident de les forces independentistes -ERC i Junts-, però també el PSC i els Comuns, mentre les formacions independents han augmentat el seu pes en els Ajuntaments del territori, doblant el nombre de regidors. El PP puja tímidament i apareixen regidors de Vox, CUP i Valents. En canvi, Ciutadans i Centrats queden sense representació en cap municipi baixgaianenc.

Junts per Catalunya ha revalidat dues alcaldies de municipis petits -a la Riera de Gaià ha recuperat la majoria absoluta i a la Nou l’ha mantingut-, mentre ha sumat el Catllar durant aquests primers tretze mesos del mandat i, en canvi, ha perdut Creixell, que ostentava des de 2011 amb Jordi Llopart com alcalde, i també la històrica de Salomó, sempre en mans de CiU o Junts amb llista única, però que ara ha canviat a la FIC. Els juntaires han perdut quatre regidors al Baix Gaià, amb el canvi a Salomó i el retrocés a només un edil a Creixell, que no ha quedat compensat per les pujades a la Riera de Gaià, Torredembarra i el Catllar.

Esquerra Republicana ha retingut en aquest inici de mandat les alcaldies de Torredembarra, Altafulla -que l’havia perdut fa un any per una moció de censura-, i la Pobla de Montornès. Només aquesta darrera la tindran els quatre anys del mandat gràcies a la majoria absoluta aconseguida per Francesc Larios. Les altres dues són compartides i això farà que en algun moment del mandat només n’ostentin una. Els republicans, que han perdut l’alcaldia del Catllar, han baixat cinc regidors al conjunt del Baix Gaià, sobretot per la pèrdua de la majoria absoluta a la Torre i reculades al Catllar, Creixell i la Riera. Només han pujat a la Pobla de Montornès, on han sumat l’única majoria absolta de què disposen.

El PSC guanya una alcaldia, la de Creixell, manté Vespella de Gaià, però perd tres dels 26 regidors que tenia el 2019, amb pujades de regidors a Torredembarra i la Pobla de Montornès i baixades a el Catllar, Roda de Berà, Creixell i la Riera de Gaià, on han perdut l’únic edil que tenien. Els pactes de govern faran que uns mesos d’aquest mandat acumulin quatre alcaldies, gràcies als pactes de govern a Torredembarra i el Catllar. El PP, per la seva banda puja un regidor gràcies al retorn al ple de Torredembarra i doblar resultats a Roda de Berà, mentre a Creixell perd un representant.

Més regidors independents

Han estat  les candidatures independents i municipalistes les que han protagonitzat pujades més importants al Baix Gaià, sent les forces més votada en quatre poblacions i obtenint l’alcaldia en dues, les que han assolit la majoria absoluta. Són Tria Roda, a Roda de Berà, on ja governaven amb majoria simple fins ara, i Tots per Salomó-FIC, que succeeix a Junts. Som el Catllar i Som Creixell han obtingut quatre regidors en cada municipi però els pactes post-electorals els han deixat a l’oposició. La FIC manté un regidor a Creixell i a la capital del Baix Gaià obté un representant la municipalista Alternativa Torredembarra.

Els Comuns passen de tenir representació en quatre municipis -Altafulla, el Catllar, la Pobla de Montornès i la Riera de Gaià- a només un, la vila altafullenca, on pugen un representant però perden l’alcaldia exercida el darrer any.  Amb un únic regidor entren tres forces polítiques: Vox, CUP i Valents. En canvi Ciutadans i Centrats desapareixen del mapa polític del Baix Gaià.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This