Escac i mat

GABRIEL COMES NOLLA

El Club d’Escacs Torredembarra està de joia. Acaba de celebrar exitosament, amb record d’assistència -121 inscrits- el XXIII Open Internacional d’Escacs Torredembarra.

23 opens! Aviat és dit, però requereix molta feina i treball en equip per aconseguir-ho. No obstant,  l’esforç d’organitzar-lo any darrera anys, sense perdre’n cap, si exceptuem la parada obligatòria que va suposar la pandèmia, s’ha vist sempre compensat. A més d’haver ofert als jugadors d’escacs  un lloc privilegiat  per poder competir, ha permès observar i aprendre del joc dels grans mestres ( les partides dels primers taulers han estat trameses a tot el món, via internet),  i poder compartir coneixements i amistats amb la família escaquista.

També resulta que el nostre open és, des de fa bastants anys, l’únic torneig d’aquesta categoria i format que es realitza a tota la demarcació de Tarragona i un dels més veterans que es celebra a Catalunya.

Per altra banda, es promociona uns escaquistes i un joc que ofereix a la persona que el practica, a més del gaudi de jugar,  molts valors: millora la concentració, el raonament lògic, el raonament espacial, la reflexió i  hi ha estudis, que fins i tot, associen la pràctica dels escacs amb la millora del càlcul mental i la comprensió lectora. I  la seva pràctica, segons la meva opinió, és una de les activitats escolars  més eficients per desenvolupar  la intel·ligència emocional. Per Tot plegat no deixo de recomanar que tots els escolars aprenguin a jugar als escacs.

També els escacs, tenen unes característiques que el fan molt singular:

  • Per competir no hi ha límit d’edat. De fet, en aquest XXIII Open, ha participat una jugadora de vuit anys i un dels nostres socis, Joan Marcè Miracle, de 97 anys!
  • No hi ha separació de sexes: tant poden jugar nois com noies.
  • Per poder-lo practicar no es precisa anar vestit d’una determinada manera ni li cal al jugador, cap material especial que hagi d’aportar: material específic, calcer o roba especial, com seria el cas dels jugadors de tenis, de futbol, dels patinadors, dels que fan gimnàstica rítmica, dels que practiquen les arts marcials, els que fan atletisme… Tot plegat, el fa molt assequible a tot tipus de butxaca.
  • No es necessita tenir cap condició física especial: poden enfrontar-se en pla d’igualtat, tant jugadors alts, com baixos, grassos com prims, forts com dèbils…
  • Jugadors amb hàndicaps físics i sensorials poden competir amb la resta de jugadors sense cap problema, siguin, per posar algun exemple: sords, paralítics cerebrals o ambliops o cecs ( en el cas de jugadors invidents, a més del tauler oficial la persona invident juga amb un tauler addicional més petit per poder tocar les peces i no molestar al contrincant).
  • Gràcies a diverses plataformes digitals es pot jugar als escacs contra un altre jugador d’arreu del món, a qualsevol lloc, en qualsevol hora i en qualsevols dia de l’any.

No es priveu del plaer de jugar als escacs!

És nota massa que estic molt orgullós de ser el president del Club d’Escacs de Torredembarra i un apassionat d’aquest  joc, ciència i esport?

Foto: Joan Marcè Miracle, a l’esquerra, ha jugat el XXIII Open Internacional d’Escacs de Torredembarra amb 97 anys. / CLUB ESCACS TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This