OPINIÓ l El I CREIXELL.CRIMS, un èxit col·lectiu

RAQUEL GÁMEZ SERRANO

Des de l’organització, estem molt satisfets amb el resultat del CREIXELL.CRIMS. El seu format multidisciplinar el feia diferent a qualsevol altre festival de novel·la criminal de l’estat i alhora era tot un repte. Combinar literatura amb música en directe, jazz i orquestra, exhibició de lindy-hop i altres activitats, com el maridatge i tastet de cerveses, per part de Les Clandestines de Montferri, o fins i tot incloure un monòleg, destinat a amenitzar els veïns que es van apuntar al dinar amb els autors, no era gens fàcil. I molt menys si havia de transcórrer en tres espais diferents de la vila.

A més a més, enguany es va convocar un premi literari de renom com és el Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell. La resposta de la participació va ser aclaparadora: més de quaranta novel·les hi optaven. La novel·la guanyadora, Un tret a l’aire, de l’escriptor sitgetà Francesc Puigpelat serà publicada abans de la segona edició del festival CREIXELL.CRIMS per l’editorial Alreves, a la col·lecció crims.cat. Una digna novel·la mereixedora del premi.

Els objectius eren clars i així els vam exposar en la primera roda de premsa en què vam presentar el festival. Volíem crear un festival obert a tots els ciutadans del Baix Gaià, atraure el màxim de públic per difondre el gènere criminal. Ens hem de congratular perquè van passar al voltant de 450 persones per les nostres instal·lacions i es van vendre en un dia més d’una seixantena de llibres.

L’èxit no el devem a una sola causa, sinó a la suma de diversos factors. Primer a la il·lusió i la passió amb què tant la regidoria de Cultura, Esports i Patrimoni, a càrrec de Francesc Sentís, com la directora de la Biblioteca Municipal de Creixell, Maribel Pérez Fontanillas, principal instigadora, van entomar el projecte, secundat per l’alcalde Jordi Llopart i, segon, a la implicació de servidora com a directora, amb una dedicació total diària de cinc mesos. Hi ha un tercer factor encara més important: la feina dels voluntaris, autodenominats “els criminals”, que amb gran disposició i alegria van ajudar a que tot anés rodat. Tampoc no ens hem d’oblidar de la importància dels nostres patrocinadors.

D’una primera edició, n’extreus punts a millorar, petits detalls que s’han de polir, sempre s’ha de buscar l’excel·lència, fins i tot quan ja dus molts anys d’experiència a l’esquena. Per això, estem convençuts que l’any vinent serà “més i millor”. Quan tot un poble s’aboca en un festival que és un cant a la cultura, a la literatura que conreen els autors de primer nivell com els que ens van visitar, d’arreu dels Països Catalans, la continuïtat de CREIXELL.CRIMS està garantida.

Fotos: A dalt, Francesc Puigpelat amb Margarida Aritzeta i, a baix, una de les taules rodones del Creixell.Crims. / CEDIDES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This