Dissabte a la platja

VIVIAN SEGURANA

Imaginar-nos un mes de juny de finals dels 60 amb els colors de l’arc de Sant Martí engalanant balcons o pals de bandera és del tot utòpic. Trencar amb el binarisme de gènere durant el règim franquista era un pecat que atemptava contra els valors d’una societat on la virilitat de l’home era considerada suprema i on el paper de les dones no tenia més valor que el de perpetuar la raça. En aquest context ideològic purament patriarcal qualsevol dissidència sexual o de gènere era considerada pecaminosa i delictiva. Ser homosexual durant la dictadura era una acte de valor que es pagava amb l’arrest, les pallisses o la mort.

Tanmateix la història és plena de gent valenta i a Torredembarra en tenim un bon exemple: l’Esteban Farré va néixer a la Torre l’any 1926 i tot i que va passar gairebé tota la seva vida a Madrid va triar el seu poble natal com a escenari per a la seva pel·lícula Sábado en la playa, rodada l’estiu del 1966 i descoberta pels torrencs i torrenques al cinema Imperio, o potser va ser al Miramar, no he pogut aclarir aquest dubte. Una pel·lícula obertament homosexual on la mirada de l’espectador és crucial per a descobrir tots els enigmes que amaga una història on les imatges són molt més explicites que l’argument. Imatges que no van més enllà d’uns ulls pecaminosos on joves descamisats es deixen observar per altres mirades masculines. Curiosament la pel·lícula de Farré no va ser censurada, potser perquè els mateixos censors, com van reconèixer en un informe, no la van entendre i van pensar que el públic tampoc ho faria.

No vaig conèixer l’Esteban, va morir el 2009 i descansa al cementiri de Torredembarra. El poc que sé d’ell és gràcies a familiars i a gent de la Torre que el va conèixer i que el descriuen com una persona peculiar. També l’actor Emilio Gutiérrez Caba, un dels protagonistes de Sábado en la playa a qui vaig entrevistar, el descriu com una persona “diferent”. Potser va ser el fet de ser diferent el que va envalentir al director torrenc a desafiar la censura franquista rodant una pel·lícula que trencava amb els valors tradicions de l’època.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This