Periodisme crític, torrencs exigents

ALBERT SOLÉ – Periodista i autor del podcast ‘La sala de Solé’

Als periodistes ens agrada molt parlar de la nostra professió. Moltíssim. I reflexionar-hi, donar-hi voltes, i voltes… Normalment, ho fem quan ens trobem uns quants companys igual de ‘malalts’ pel periodisme, i si pot ser amb una canya sobre la taula, millor. O dues. El passat dissabte 29 de gener, però, va ser un dia diferent. Aquest cop vam poder parlar de periodisme amb no-periodistes. És com posar-se davant un tribunal que t’interroga i et posa al descobert les febleses i/o contradiccions. L’excusa va ser el llibre ‘El Director’, escrit el 2019 pel periodista David Jiménez, en el qual explica el seu pas efímer per la direcció del diari ‘El Mundo’. Com que era difícil portar l’autor madrileny -tot i que nascut a Barcelona- fins a Torredembarra, la Biblioteca Mestre Maria Antònia i el ‘Torredembarra Actualitat’ em van convidar a mi, que m’havia llegit el llibre i havia entrevistat Jiménez per al meu podcast sobre periodisme (La Sala de Solé), encetant així el ‘Cicle de tertúlies sobre periodisme’ que impulsen la biblioteca torrenca i el mitjà de comunicació.

Al costat tenia al director del ‘Torredembarra Actualitat’, Jordi Salvat, i al també periodista Carles Marquès. Davant nostre, una desena de torrencs amb ganes de comentar un llibre que no deixa indiferent. Si no has sentit mai com el poder -polític o econòmic- condiciona el que publiquen els diaris de més tirada del país, és com si tinguessin una revelació divina. I si ho havies sentit algun cop en una conversa de cafè, però no t’ho volies creure, llegir com algú que ho ha viscut t’ho confirma, et deixa estabornit. Aquests torrencs amb esperit crític ens van qüestionar perquè, si totes les misèries que descriu Jiménez sobre la professió periodística són certes, com és que no ens hi revelem. I sí que ho fem. Cadascun de nosaltres tres a la nostra manera i en la mesura que podem, però cap ens resignem a què el periodisme no sigui ètic ni serveixi per informar la ciutadania sense enganys ni tergiversacions. Però en periodisme, igual que en totes les professions, el corporativisme és una mala recepta. Les pomes podrides les hem d’assenyalar i apartar. Pel bé de tots. Igual que fa David Jiménez a ‘El Director’.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This