Començar l’escola l’endemà de la Festa Major de Santa Rosalia?

JORDI SALVAT – Torredembarra, 10/2/2022

La decisió del Departament d’Educació de la Generalitat d’avançar una setmana l’inici de les classes d’infantil i primària a partir del curs vinent provocarà que molts anys el primer dia d’escola coincideixi amb l’endemà de la Festa Major de Santa Rosalia, el 5 de setembre. Aquest fet no passarà enguany perquè, en caure en diumenge el 4 de setembre, la festa local passarà a l’endemà dilluns i  les escoles, igual que la resta d’equipaments municipals, estaran tancats i el primer dia lectiu serà el 6 de setembre.

La regidora d’Educació de Torredembarra, Maria Gual, veu complicat poder convertir el 5 de setembre en dia de lliure disponibilitat -són dies que cada centre escull perquè sigui no lectiu-  i, per tant, que els alumnes no hagin d’anar a classe i poder recuperar-se dels dies de festa major. La raó és que Educació no veu amb bons ulls allargar els períodes de vacances i posa l’exemple de la Pobla de Montornès, on ella va ser mestra i directora de l’Escola Els Ametllers i no els van deixar ubicar un dia de lliure disponibilitat l’endemà del Dilluns de Pasqua, data en què gran part dels veïns de la localitat participen al tradicional Aplec de Pasqua.

“S’ha de fer molt bé perquè funcioni”, afirma Gual, que considera que amb aquest canvi s’ha volgut acontentar al mateix temps famílies i professoral, cosa que és molt difícil. Com a mestra assenyala que serà molt difícil preparar el curs en tants poc dies si es manté l’1 de setembre com a data de la tornada dels mestres a l’escola després del període de vacances. “Caldrà deixar molta cosa feta el juliol, però en aquelles setmanes poden passar coses, sobretot amb els mestres substituts”, afirma Gual, que veu la incorporació al voltant del 20 d’agost com una alternativa si es retalla pel juliol.

Precisament la Pobla de Montornès es pot trobar amb un problema a l’hora de compatibilitzar la seva Festa Major amb l’inici de les classes, ja que la Mare de Déu de Montornès és el 8 de setembre, amb el curs ja iniciat. El 8 seria festa però no els dies previs ni posteriors excepte que caigui en cap de setmana.

Més canvis

Al setembre hi haurà jornada reduïda i l’horari escolar serà de 9 a 13 a infantil i primària, tot i que se seguirà garantint el servei de menjador per a tot l’alumnat. Això vol dir que els alumnes que es quedin a dinar a l’escola podran sortir a les 15.30 hores

Les hores lectives són les mateixes que en el curs actual. El calendari es compensa allargant les vacances de Nadal i afegint un dia de lliure disposició per als centres. Així, passaran dels 3 actuals a 4. El Departament d’Educació proposa que aquest dia afegit de lliure disposició es gaudeixi el segon trimestre, tenint en compte que és el que té menys dies festius del calendari. En tot cas, constarà en la programació de cada centre.

El curs que ve, les vacances de Nadal seran un dia més llargues. Així, l’últim dia lectiu serà el dimecres dia 21 de desembre del 2022. La tornada a l’escola i inici del segon trimestre serà el dilluns dia 9 de gener del 2023.

En el cas dels cursos de l’ESO, batxillerat i formació professional, les classes començaran el dimecres dia 7 de setembre.

Foto: Una imatge de l’Escola Antoni Roig. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This