TIREM PEL DRET l I després de la tempesta… què?

CLARA SOLIVELLAS

S’ha escrit molt sobre la gran quantitat de petits empresaris i autònoms que amb la crisi de la pandèmia de la Covid-19 ho han perdut tot o gairebé tot. Uns no tornaran a obrir el seu negoci, d’altres ho faran però amb canvis ja irreversibles. Res tornarà a ser com abans. Perquè obriran amb un sac de deutes difícil d’assumir.

L’estat espanyol i la Generalitat de Catalunya han aprovat diverses ajudes, algunes lligades justament a l’endeutament. Els famosos i tramposos ICOs que es van aprovar ara fa una mica més d’un any han portat a petits empresaris a un endeutament que ofega, una tempesta difícil d’assumir. I després de la tempesta… què?

La Llei de la Segona Oportunitat és una bona eina per poder reestructurar el negoci i per quedar exonerat de determinats deutes. No cal dir que aquesta llei no permet un “perdó” general en tots els casos, sinó que cal que s’hagi actuat de bona fe. El petit comerç, el petit empresari o l’autònom podrà continuar amb la seu negoci, professió o activitat artesanal, conservarà els bens necessaris per dur-lo a terme i quedarà sotmès a les directrius d’un administrador. D’aquesta manera es pot sortir d’un pou difícil de gestionar. L’altre dia, després de nou anys de procediment, per fi un client va veure com li atorgaven el benefici de l’exoneració del passiu (és a dir, els deutes que tenia amb diverses entitats de crèdit quedaven “eliminats”).

Aquell cas, sincerament, era bastant dubtós, ja que al meu parer aquell senyor era un “kamikaze” del deute i fins i tot es va endeutar estant en ple concurs de creditors. Allò que dèiem de la bona fe. Però va tenir sort. No és el cas de tots aquells que heu fet un immens esforç des d’aquell maleït 14 de març de 2020 fins avui. Hi teniu dret, no s’aplica la sort, tot i que personalment us la desitjo de tot cor perquè seguiu endavant. Després de la tempesta, hi vull veure esperança.

El darrer vídeo

ENTREVISTA l Josep Bargalló, exconseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This