OPINIÓ l La ràdio en la distància

ANNA PLAZA

Si ara fa un any m’haguessin dit que tal dia com avui estaria fent ràdio des de casa, amb el batí d’hivern i les sabatilles, els hauria pres per ximples. “Impossible”, hauria exclamat jo. “Per fer ràdio cal un estudi ben insonoritzat, micròfons que garanteixin una bona qualitat de so i programes d’ordinador especialitzats per poder gravar i editar”. I és cert. Tot això és necessari. I jo hauria fet bé de posar-me les mans al cap. Però aquest maleït microbi que ha colonitzat les nostres vides ens ha demostrat que hi ha maneres alternatives de fer les coses i que els resultats són més que dignes.

A principis de març em vaig agafar els dies de vacances que encara em quedaven de l’any passat. Llavors el bitxo ja corria, però encara no ens l’acabàvem de prendre seriosament. Poc m’ho imaginava, que quan tornaria a la feina ho faria des de casa! Fins que va arribar el confinament i amb ell, el teletreball. Des de llavors les notícies d’Ona la Torre us arriben mig des de Torredembarra, mig des de Vila-seca.

Això és possible perquè treballem amb documents de text penjats al núvol d’internet on podem escriure des d’on sigui. I perquè hem descobert que hi ha plataformes digitals, com el Zoom o el Jitsi, que a més de fer videotrucades amb amics i família, també ens permeten fer ràdio amb una qualitat de so prou acceptable. I això no és un invent d’Ona la Torre. Ara l’apliquen totes les emissores, grans i petites, per fer moltes entrevistes i tertúlies. Fins i tot hi ha recorregut la televisió. Són pedaços que ens han permès teletreballar, evitar la concentració de massa respiracions i massa mans en espais petits i tancats, com els estudis de ràdio. I que ens han permès també garantir el servei públic en tot moment.

És fred, però. I m’enyoro. Enyoro poder fer les notícies cara a cara amb els meus companys, fer entrevistes i sobretot passejar pels carrers de la Torre i xerrar ara amb l’un ara amb l’altre. Però, tranquils. Encara no sabem ben bé quan, però tornarem. Mentrestant us seguiré parlant des de la distància.

El darrer vídeo

VÍDEO l Entrevistem Santi Segalà, cap de l’àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This