Emocions d’anada i tornada

JOAN MARIA VIDAL – Dramaturg, director i actor teatral

“Escriure, dirigir i actuar és molt gratificant… aconseguir fer riure i copsar el públic no té preu.”

Compondre una cançó, escriure un llibre o una obra de teatre són maneres de traslladar històries, idees i formes de pensar perquè arribin a més gent, de poder transmetre diferents punts de vista i fins i tot remoure consciències.

Fa tres anys vaig escriure Pla de xoc i fundar Treateràpia, un grup de teatre amb actrius i actors experimentats, i la vam portar als escenaris. Una comèdia divertida que mostrava com ens deixem manipular per la part visible d’uns verdaders actors: els polítics. Vam estar dos anys de gira participant en festivals i mostres de teatre, sentint com el públic agraïa riure i entomava gratament el missatge.

Ara desitjava escriure la meva segona obra amb la intenció de seguir fent riure i alhora transmetent un missatge potent… i si era possible, superar la primera obra. Calia plasmar la idea originalment, que sorprengués! I no n’hi havia prou amb escriure… calia que els qui expliquen la història la sentissin. Els actors i actrius hi van creure, la van fer seva, van assajar i treballar de valent, molt. Cadascú va donar-li el seu toc, van nodrir la història i la van fer créixer.

Faltava un jurat: el públic. Vam estrenar i el veredicte va ser clar: rialles rere les mascaretes, fins i tot algunes llàgrimes, tot embolicat amb aplaudiments al final. Hi ha més formes de saber si la feina estava ben feta: Treateràpia estava seleccionada per representar Crema cremada al millor festival de teatre amateur de la península: el prestigiós FITAG.

Vam anar a Girona, la platea estava en ple absolut (el que la normativa del Covid-19 permet), els nervis a flor de pell, estàvem davant d’un públic acostumat al bon teatre, exigent. I aquest va reaccionar de la millor manera que un pot desitjar: regalant-nos aplaudiments i emocions! Dies després, caminant per Girona, ens van reconèixer pel carrer: “Ei sou els de Crema cremada, no? Felicitats, ens va encantar!”. Això amics, això, no té preu!

El darrer vídeo

ENTREVISTA l Josep Bargalló, exconseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This