Mor ‘Nasi’ Porta: adeu a un catllarenc de soca-rel

GERARD RECASENS

El Catllar ha donat aquest divendres el darrer adeu a un d’aquells veïns que, amb la seva trajectòria cívica, forgen la identitat d’un municipi. Joan Ignasi Porta, que ha mort als 61 anys, era un catllarenc implicat amb el teixit social de la seva vila i, més enllà del seu poble, un casteller —havia estat membre dels Xiquets de Reus, on havia format part dels equips directius de l’entitat— que, en els darrers anys de la seva vida, va esdevenir l’organitzador de la diada de la Festa Major del Catllar, la més potent del país en un municipi sense colla pròpia.

Porta va recollir el relleu, l’any 2017, de qui havia organitzat la cita durant 40 anys: el gran Joan Olivé. En les darreres tres temporades amb Porta al capdavant, la diada ha consolidat el seu prestigi al món casteller i ha seguit sent, de llarg, l’esdeveniment de més projecció del Catllar a la resta de Catalunya: en són clara prova les mostres de condol a les xarxes fetes per colles d’arreu de la geografia catalana. Una forma més de fer poble amb què va culminar tota una vida dedicada al Catllar.

Porta també va ser uns anys regidor al consistori, al costat de l’històric alcalde Josep Maria Gavaldà; però on va destacar de valent va ser pel vessant cultural. Al marge de la seva esmentada petja castellera, era el president de la Colla de Gegants i Grallers del Catllar, i al llarg de la seva vida, va participar activament a diverses entitats del municipi i a la vida cultural catllarenca.

Amb la pèrdua de Joan Ignasi Porta, el Catllar es queda sense un dels homes més lligats a la cohesió social i associativa del municipi i el món casteller plora la mort de qui, els darrers anys, ha mantingut amb ple vigor una cita castellera entranyable i molt estimada. Marxa, doncs, un catllarenc de soca-rel.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This