Ens en sortirem

NOEMÍ LLAURADÓ – Presidenta de la Diputació de Tarragona

No en tingueu cap dubte, ens en sortirem perquè entre totes i tots ho farem possible. Quan es produeix una crisi, les administracions tenim l’obligació de redoblar esforços per mitigar-ne els efectes sobre les persones a les quals prestem servei. En moments com el que ara ens toca viure, aquesta obligació es converteix en una responsabilitat ineludible: l’emergència sanitària derivada del coronavirus ha posat la ciutadania dels nostres municipis en una situació delicada, i només una reacció ràpida i decidida de les institucions públiques, les entitats i el conjunt de la població ens ajudarà a sortir-nos-en. Ara toca ser optimistes i fer front al COVID-19 amb totes les nostres energies. La solidaritat de la ciutadania ens mostra el camí a seguir, la col·laboració entre tothom és determinant per aconseguir-ho.

No puc deixar de meravellar-me per les accions solidàries arreu del país; per com les persones, des de la seva individualitat col·laboren amb la col·lectivitat per aconseguir un objectiu comú i superar aquesta crisi amb èxit. Com a presidenta de la Diputació de Tarragona, representant del món local de la nostra demarcació, agraeixo l’esforç de tots els municipis, del més petit al més gran, per front a la situació. Agraeixo enormement tot l’esforç que estan duent a terme.

Des del primer moment, a la Diputació vam creure que calia ser proactius, avançar-nos a les necessitats que podrien anar sorgint i també pensar en clau de futur. Primer calia preservar la salut de les persones, per aquest motiu vam decidir tancar els centres educatius, les oficines de BASE i tots els serveis de la Diputació i vam enviar tot el personal a treballar des de casa. Calia ser ràpids i eficaços i, en aquest sentit, tot el personal de la institució ha respost de manera exemplar.

Però, tot i el confinament, hem estat treballant intensament. Hem posat en marxa mesures extraordinàries per fer front a la crisi de manera immediata i també per prevenir-ne possibles efectes un cop se superi la pandèmia. Així, hem ajornat temporalment el pagament de tributs a través de l’organisme BASE-Gestió d’ingressos per ajudar la ciutadania en l’economia familiar. Però, alhora, hem pres mesures per garantir la liquiditat dels ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès perquè puguin continuar afrontant el pagament de factures i la prestació de serveis bàsics dels seus municipis. Així, hem fet efectiu el pagament d’una bestreta de 22M€ que contribueix a la viabilitat econòmica dels ens locals.

També hem actuat de forma concreta en ajudar els centres sanitaris, amb la donació de 6.000 guants de nitril procedents dels nostres centres d’ensenyament; la compra d’equips de protecció individual (EPIs) per ajudar municipis de menys de 500 habitants, que són els que presenten més dificultats d’accés al mercat global, i la desinfecció de carrers de pobles petits, entre d’altres accions destinades a la protecció de les persones. Perquè, al cap i a la fi, res té sentit si no som capaços de prioritzar la salut de les persones per davant de tot. Després vindran les mesures per pal·liar la consegüent crisi social i econòmica que es derivarà, de ben segur, d’aquesta emergència sanitària.

En en aquest sentit, també treballem en clau de futur. A la Diputació ja hem començat a idear iniciatives en l’àmbit del turisme, l’emprenedoria i l’activitat econòmica en general per tal de propiciar que l’economia de la nostra regió torni ben aviat a la normalitat. Actuem, en definitiva, per evitar en la mesura del possible que la crisi del coronavirus afecti negativament el devenir dels municipis, de les empreses, dels autònoms i petit empresariat i del conjunt de la gent de l’àmbit rural i urbà de les nostres comarques.

No vull acabar sense fer arribar els meus ànims i solidaritat a totes les persones afectades per la malaltia, i el condol més sentit a l’entorn de les que no van poder superar-la. Així mateix, vull enviar un missatge d’agraïment a tot el personal sanitari de la Regió del Camp de Tarragona i de la Regió de Terres de l’Ebre. La seva tasca, el seu esforç i la seva actitud són mereixedores de tots els aplaudiments que des dels balcons del confinament podem sentir cada vespre. Des d’aquí, el meu particular i sentit aplaudiment. El sacrifici personal i la vocació de servei que uns i altres demostreu en l’actual situació de crisi serà el que ens permetrà sortir-ne de manera airosa. No tinc cap dubte que, entre tots i totes, ho aconseguirem. Mentrestant, cuideu-vos i recordeu que, per salut i solidaritat, #ensquedemacasa.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This