Les ràdios locals del Baix Gaià s’adapten al confinament pel Covid-19

JORDI SALVAT – Torredembarra/Altafulla, 2/4/2020

Les ràdios municipals del Baix Gaià s’han vist afectades pel coronavirus Covid-19 pel que fa al seu funcionament i programació, però continuen treballant per informar a la ciutadania sobre l’evolució de l’epidèmia sanitària, combinant-ho amb altres continguts, que han quedat en un segon pla. Hem parlat amb els màxims responsables d’Ona la Torre i Altafulla Ràdio sobre com afronten i treballen enmig d’aquesta inesperada situació.

El confinament a causa del coronavirus ha obligat a Altafulla Ràdio a reinventar-se, i també a adaptar la seva programació a la situació actual. I és que, en temps de coronavirus, “la informació juga un paper clau”, segons ha assegurat el director d’Altafulla Ràdio, Albert Jansà.

Les noves tecnologies han permès l’emissió de butlletins de notícies i blocs informatius cuinats des de casa. Per fer-ho possible, Altafulla Ràdio ha intensificat els serveis informatius, i ha continuat oferint en la seva graella, conjuntament amb la resta d’emissores locals del Camp de Tarragona com Ona La Torre, el magazín informatiu i d’entreteniment de tarda Carrer Major, coproduït amb la Xarxa i adaptant-se a la situació actual per continuar oferint la seva tasca amb una clara funció social de servei públic i bé essencial.

Els periodistes que conformen l’equip, sota la direcció d’Albert Jansà, i amb Eduard Virgili com a responsable de la programació, i Sònia Belmonte, Marc Pérez i Carol Cubota, com a redactors dels informatius, “tenen clar que estem davant d’un moment històric, i que cal apropar la informació de proximitat a la gent d’Altafulla i el Baix Gaià com a servei públic de proximitat”. També conscients de la responsabilitat de no propagar el contagi del COVID-19, tota la plantilla de treballadors i treballadores estan treballant des de casa, a excepció d’Eduard Virgili, que és l’únic que físicament treballa a l’estudi per presentar els informatius i el magazín Carrer Major. Totes les entrevistes es fan per via telefònica i/o telemàtica.

El cap de setmana del canvi

La coordinadora d’Ona la Torre, Raquel Martínez, recorda que el “click” el van fer el dissabte 14 de març, amb les primeres mesures del Govern de la Generalitat, amb el tancament dels bars i restaurants i dos dies abans de tots els centres escolars. “A partir de llavors vam començar a emetre les rodes de premsa i compareixences dels governs espanyols i català en directe, a més d’entrevistes a l’alcalde i regidors, a més de falques per avisar del confinament per l’estat d’alarma”, explica Martínez.

A partir de llavors tambévan començar a treballar des de casa, amb la complexitat tècnica que comporta. L’única persona que continua anant regularment als estudis de l’emissora és un dels redactors, en Josep Sánchez, que viu molt a prop. La Raquel s’ha instal·lat l’equip d’exteriors a casa seva i gràcies al tècnic de l’emissora, Jordi Pellicer, pot entrar des d’allí. Les primeres dues setmanes de confinament han coincidit amb les vacances d’una de les altres redactores, l’Anna Plaza, i amb el seu retorn el passat dilluns, han pogut organitzar-se millor, també amb en Toni Cansino, i pels matins obriran els micròfons perquè la ciutadania expliqui com passa el confinament.

“Amb el treball des de casa tinc la sensació que treballo més que mai. Em falten hores”, afirma la Raquel, que afegeix que la part emocional és molt dura aquests dies d’epidèmia sanitària: “Llegir els continguts informatius no és fàcil perquè no són bones notícies i tens una sensació d’angoixa i por a vegades. Parlar de morts cada dia és molt difícil i esgotador. I hi hem de sumar la incertesa de no saber quan durarà el confinament.”

Foto: Raquel Martínez ha instal·lat l’equip d’exteriors d’Ona la Torre a casa seva. / FACEBOOK RAQUEL MARTÍNEZ

 

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This