Una via verda al Baix Gaià

GERARD CIURÓ

Un dels atractius més desconeguts d’aquestes contrades és la part rural que envolta les nostres viles. Les vinyes, les oliveres, els garrofers, els camps de regadiu o els sembrats de cereals diversos, els marges i les cabanes de pedra seca… conformen un paisatge d’una senzillesa i una naturalitat que sovint no valorem prou. Deia el desaparegut cineasta Bigas Luna, des de la seva privilegiada vista de Virgili que aquesta zona era la “Toscana catalana”.

Deixant al marge comparacions més o menys exagerades, allò segur és la manca d’un nexe que uneixi la part més pintoresca de totes aquestes poblacions i permeti transitar de manera tranquil·la, pausada, natural, d’un indret a un altre, gaudint dels canvis cromàtics que ens regala la natura en els diversos moments de l’any. Segurament ja tenim aquest fil conductor, tot i que fins ara no hem estat capaços de posar-lo en marxa. M’estic referint a l’antiga via de tren que passa per les nostres poblacions des de Roda fins a Reus i que es troba en total estat de deixadesa i d’abandonament des de l’any 1992.

La proposta no és nova i se’n parla des del 2007 en consells comarcals, ajuntaments i d’altres institucions, però en cap moment s’ha estat capaç de posar-hi fil a l’agulla. Els motius pels quals no s’ha tirat endavant són diversos i ara no hi aprofundirem, però un dels que pesa més és l’aprofitament d’aquesta antiga via com a alternativa al tercer fil per fer-hi passar els trens de mercaderies i així descongestionar la línia de la costa..

Torredembarra, com a virtual capital del llargament reivindicat Baix Gaià, hauria de liderar aquesta iniciativa, que de ben segur, suposaria una eina molt favorable per complementar una oferta turística que òbviament té la platja com a indiscutible atractiu però que necessita altres ingredients per enriquir les estades dels nostres visitants. A banda d’això la fal·lera per l’esport en forma de cicloturisme, “running” o caminades a ritmes diversos que envaeix la ciutadania en els darrers temps, guanyaria un espai fantàstic per alliberar energia tot gaudint del nostre paisatge més autèntic.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This