La Policia Local de Roda de Berà, la que més denuncia per no respectar l’estat d’alarma

JORDI SALVAT – Roda de Berà/Torredembarra/Creixell/Altafulla, 27/03/2020

En nou dies la Policia Local de Roda de Berà ja ha denunciat un total de 70 persones per saltar-se el confinament obligatori decretat per evitar la propagació  coronavirus COVID-19 i sortir al carrer sense cap causa justificada. Està per davant d’Altafulla -56-, Creixell -42- i Torredembarra -17-.

Durant aquests nou dies -fins aquest dimecres 25 de març- , als diferents controls fixes i mòbils de la policia local rodenca, els agents han identificat un total de 525 vehicles i 313 persones. De totes elles, 70 no complien amb cap dels supòsits permesos per l’estat d’alarma fet pel qual es van aixecar les corresponents actes de denúncia i aquestes persones seran sancionades en conseqüència.

Recordem que les sancions econòmiques poden anar del 601 als 30.000 euros per desobediència o resistència a l’autoritat, o per aquells que es neguin a identificar-se; fins els 60.000 euros per aquelles persones que realitzin conductes que puguin posar en risc la salut pública; i arribar als 600.000 euros en els casos de conductes que suposin un risc molt greu per a la salut de la població o en cas d’incompliments reiterats.

La Policia Local ha recordat també la importància de que tots els rodencs i rodenques evitin al màxim els desplaçaments i romanguin a casa per evitar contactes innecessaris. Els desplaçaments limitats a casos de força major s’han de realitzar de forma individual i mantenint la distància de seguretat amb altres persones de, al menys, un metre i mig.

Primers dies de pedagogia per endurir els controls a poc a poc

En una situació diametralment contrària està Torredembarra, un municipi amb més del doble de població i que aquest dijous al migdia acumulava només 17 denúncies. La raó d’aquest decalatge l’explicava aquest mateix dijous a Ona la Torre el sotsinspector en cap de la Policia Local, Miquel Àngel Marchal, que afirmava que “durant els primers dies de l’estat d’alarma els agents municipals han fet sobretot una tasca informativa, però que de mica en mica estan endurint els controls seguint les instruccions de l’estat d’alarma.”

La Policia Local de Torredembarra s’ha trobat amb casos com un veí que el van trobar cinc dies consecutius passejant amb una bossa buida i finalment va ser denunciat. Entre les darreres denúncies hi ha dues persones que feien esport a l’aire lliure.

El sotsinspector també afegia que de cara als controls rutinaris que s’estan realitzant per tot el municipi, es recomana a qui hagi de sortir de casa portar el certificat d’autoresponsabilitat que ha creat el departament d’Interior o bé alguna documentació justificativa. En qualsevol cas, sí que ha destacat que els agents es mostren comprensius i atenen a les explicacions de la ciutadania.

La Policia Local de Torredembarra està actuant durant aquests dies en quatre àmbits: controlar els establiments que estan tancats per ordre del decret d’estat d’alarma, que aquells que estiguin oberts compleixin amb les normes de seguretat, els controls de vianants i vehicles i també comprovar que els gossos que surten a passejar tinguin tota la documentació en regla.

Creixell: més controls, menys voluntariat

A Creixell, aquest dijous acumulaven 42 denúncies per no respectar el confinament. Només aquest mateix dijous la Policia local del municipi ha portat a terme 25 controls i el seu cap, Toni Dote, lamentava que dedicar esforços a detectar conductes que no respecten l’estat d’alarma els disminueix els recursos humans per destinar a reforçar la feina de la brigada municipal i els voluntaris per donar suport a la gent gran o amb patologies prèvies que no poden sortir de casa perquè són col·lectiu de risc. “Jo mateix anava aquest matí amb el datàfon per cobrar aquestes compres, ja que la policia donem més confiança a aquestes persones grans”, explica Dote.

El cap de la policia local creixellenca apunta que en els darrers dies estan detectant menys conductes anti-confinament: “Pot ser que la gent estigui menys conscienciada però que també que s’amaguiin més de nosaltres.” Entre les conductes poc responsables que han detectat estan circular dos persones en un sol cotxe o passejar en grup per la platja. Dote també indica que han detectat que molta gent ha vingut a passar el confinament en la segona residència: “No surten al carrer, però si que es nota en el comerç. Van venir els primers dies, quan encara no estaven clares les limitacions.”

Dote també denuncia algunes “conductes infantils”, com la de parelles que van a un centre comercial, entren per separat i a dins s’ajunten. També adverteix que els darrers dies els nervis per portar bastants dies de confinament provoquen algunes picabaralles en comerços entre clients que, afortunadament, no han anat més enllà de les paraules.

A Altafulla, per la seva banda, aquest dijous la Policia Local havia denunciat 56 persones per saltar-se el confinament.

Operatiu especial de cap de setmana

A Roda de Berà, des d’aquest divendres, i fins diumenge a la tarda, la Policia Local tornarà a dur a terme un operatiu especial per vetllar que els veïns i veïnes de segones residències no es desplacin a Roda de Berà.  Amb aquesta finalitat es faran controls als accessos al municipi i es demanarà el carnet d’identitat per comprovar la residència habitual. En el cas que aquesta no sigui a Roda de Berà es podran interposar denúncies.

Foto: Imatge d’un control de la Policia Local de Roda de Berà.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This