LA CUINA DE L’AVI MACIÀ l Fideus a la cassola de peix, un ranxo d’abordo

ALBERT JANSÀ

Com hem comentat en edicions anteriors, el ranxet o ranxo és el menjar que es fa per a moltes persones i que es redueix generalment a un sol plat, com el que cuinen els pescadors en una barca. En el cas “d’abordo” és una expressió que significa “romandre en una embarcació o un altre mitjà de navegació”. D’aquí ve el nom del plat, fideus a la cassola de peix. De fet, es tractaria d’una versió de tot un clàssic de la nostra cuina, els fideus a la cassola, en aquest cas elaborat amb peix, i concretament amb sípia i rap.

Ingredients per a quatre persones

◗ 250 grams de fideus del número 2

◗ Mig litre de brou de peix

◗ una cua de rap mitjana

◗ una sípia

◗ tres tomàquets de pera

◗ una ceba

◗ un grapat d’avellanes

◗ un gra d’all

◗ Julivert

Elaboració

Abans que res, aromatitzeu l’oli amb el que coureu la sípia amb un gra d’all. Primer hi poseu les potes i les aletes ben picades, i més tard, la resta de la sípia tallada a daus. En quinze minuts, retireu la sípia i hi poseu la ceba, ben picada, i la deixeu coure a foc lent durant vint minuts. Tot seguit, afegiu-hi el tomàquet, ben picat, i seguiu amb la cocció quinze minuts més.

Per fer la picada, feu servir el julivert, les avellanes, i el gra d’all. Fet el sofregit, recupereu la sípia i l’afegiu a la cassola amb els fideus, i ho mulleu amb el brou de peix. Amb vuit minuts de cocció en tindreu prou. Agafeu la cua de rap, la talleu i la marqueu amb una paella a banda. Quan quedin tres minuts per acabar la cocció, hi afegiu el rap i la picada.

Notes

Si voleu aromatitzar encara més el plat, hi podeu afegir una branca de romaní quan hi afegiu el rap en els darrers tres minuts finals de cocció. Podeu acompanyar aquest plat amb un bon vi blanc de la nostra terra, que pot ser jove o criança, i que estigui preferentment ben fresc.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This