Bunyols de bacallà, tan bons com clàssics

ALBERT JANSÀ

És una de les receptes d’entrants més bones i també més clàssiques per a l’estiu, tradicionals per la Quaresma. A més dels Països Catalans, els bunyols de bacallà són molt populars en altres països veïns com Itàlia i Portugal. Aquí són una tapa molt habitual als bars i restaurants, i al País Valencià en diuen mandonguilles d’abadejo o bacallà.

Perquè siguin autèntics, els bunyols us han de quedar boteruts. Si us queden molt rodonets, no em creuré pas que els heu fet vosaltres, sinó que segurament els haureu comprat ja fets de manera industrial, i la veritat, no tenen gust de res. És una recepta molt fàcil de cuinar, amb poca elaboració i amb uns resultats extraordinaris.

Ingredients per a quatre persones

◗ Bacallà esqueixat (uns 300 grams)

◗ 3 clares d’ou

◗ 100 grams de farina

◗ 2,5 dl de llet

◗ Oli i sal

Elaboració

Primer de tot, barregeu en un bol la farina, el bacallà dessalat i esqueixat ben petit, la llet i les clares d’ou batudes a punt de neu. Amb una cullera, fregiu els bunyols en oli abundant, fent-los d’un en un. Poseu-los damunt de paper absorbent i mengeu-los tot seguit. Quant a la sal, només cal que n’hi afegiu si el bacallà és prou dessalat. El punt de sal és molt important en els plats de bacallà, per poc o per massa. Aneu amb compte. Que us aprofiti!

Notes

A la mescla hi podeu afegir un raig d’oli i all i julivert picats, o només julivert. A la massa també hi podeu afegir els rovells d’ou, juntament amb la farina, i les clares al final, perquè no caiguin. Dintre de la mateixa família hi ha els crespells de bacallà, que es fan plans, o les mandonguilles o croquetes, que poden incloure patata bullida. Com veieu, és un plat molt fàcil de fer, i un bon entrant per compartir amb família i amics.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This