Pop a la gallega, un dels millors plaers per al teu paladar

ALBERT JANSÀ

El pop és un cefalòpode de l’ordre dels octòpodes, que vol dir “vuit potes o braços”, i que habita en diferents hàbitats dels mars i oceans. Sabíeu que existeixen un total de 289 espècies de pops diferents? En la nostra mar Mediterrània, el pop es troba sobre sorrals i fangars des de 30 fins a 150 metres de profunditat, però així que arriba la primavera migra cap a la línia de costa, on s’instal·la en alguna escletxa o forat entre el rocam.

Les espècies de pops que trobem especialment a la nostra mar són el pop mesquer, pudent o negre, el pop blanc i el pop comú o roquer. La carn d’aquest mol·lusc és molt apreciada, i d’un gran valor comercial. Es pesca amb arts d’arrossegament, nanses, poteres, catúfols, línies de mà, arts de platja, gàbies, tresmall i en capbussada. I al plat, sigui a l’all i pebre, a la brasa, estofat, a la gallega o a la planxa, és exquisit.

Ingredients per a 4 persones

◗ 1 pop de quilo i mig o 2 quilos

◗ 1 quilo de patates

◗ 2 fulles de llorer

◗ Pebre vermell dolç i picant

◗ Aigua

◗ Sal grossa

◗ Oli d’oliva

Elaboració

Congeleu el pop un mínim de tres dies perquè el fred trenqui les fibres i així sigui més fàcil coure’l. Quan no hi havia congelador, la manera clàssica era agafar-lo per les potes i colpejar-lo contra les roques per trencar-li les fibres, o estovar-lo a cops amb un corró sobre el marbre de la cuina.

Una vegada descongelat, poseu aigua a bullir juntament amb les fulles de llorer, i quan bulli l’aigua, espanteu el pop, és a dir, submergiu-lo i traieu-lo fins a tres vegades, cosa que facilita també que es trenquin les fibres i la carn quedi més tova. Tot seguit, el deixeu coure uns 35 minuts. Tanqueu el foc, tapeu-lo i deixeu-lo reposar uns 20 minuts més en la mateixa aigua. Simultàniament a la cocció del pop, haureu bullit també les patates amb pell uns 25 minuts, en funció de la mida. Un cop passat el temps, traieu les patates de l’aigua i deixeu-les refredar. Traieu també el pop de l’aigua i deixeu que es refredi, i un cop fred, el talleu a rodanxes amb unes tisores.

Per muntar el plat, lamineu les patates i les poseu al fons del plat, i a sobre hi poseu les rodanxes de pop i l’amaniu amb sal grossa, pebre vermell dolç i picant i un bon raig d’oli d’oliva. I tot seguit, el més important: degusteu-lo!

Consells

Quan bulliu el pop, no hi tireu sal perquè enduriria la seva carn. Si us agrada el plat més picant, hi podeu afegir un pols de pebre negre. Les patates també les podeu fer bullir juntament amb el pop; s’impregnaran dels aromes que ens serveix la mar.

Hi ha una altra manera de coure el pop, que és fer-ho sense aigua. Es tracta de posar una cassola o una olla de fons ample al foc, i quan està calenta hi poseu el pop sencer, remeneu una mica perquè no s’enganxi i ell sol començarà a deixar anar aigua, el tapeu, abaixeu una mica el foc i el deixeu coure el mateix temps que si el bullíssiu.

També hi podeu posar patates senceres, que es couran amb el mateix líquid del pop; per a això és millor fer servir una cassola no massa ampla, perquè el líquid que deixa anar l’animal durant la cocció arribi més amunt i es cogui més.

Bon profit!

El darrer vídeo

VÍDEO l Entrevistem Santi Segalà, cap de l’àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This