Calamars farcits, una de les receptes de més èxit als Països Catalans

ALBERT JANSÀ

La pesca del calamar és una de les més importants a la nostra costa. Es pesca amb arts d’arrossegament, o bé amb potera o calamarera. La seva carn, especialment la dels exemplars de mida petita i mitjana, és molt gustosa i apreciada com a aliment. La temporada de pesca del calamar és a finals d’estiu, des de la tardor fins al mes de gener, si bé hi ha hagut anys en què s’ha allargat fins ben entrada la primavera.

Un dels plats per excel·lència per a aquest cefalòpode són els calamars farcits; una de les receptes de més èxit arreu dels Països Catalans. Es poden farcir amb els mateixos tentacles, ou dur, marisc, verdura, etc., però la recepta més original, sens dubte —pròpia de la nostra platja—, és embotits amb carn.

 

Elaboració

Netegeu els calamars i guardeu-ne les ales i la part del cap i les potes. Trinxeu-ho amb un tallant juntament amb la carn i afegiu-hi all, julivert i un pols de sal. Amb això, farciu la bossa del calamar. Cosiu l’obertura, a fi que el farciment no s’escapi, o travesseu-hi un escuradents. Poseu oli en una paella, enfarineu els calamars i fregiu-los una mica, deixant que agafin color. En el mateix oli, sofregiu- hi la ceba ben picolada i, quan sigui rossa, tireu-hi el tomàquet, pelat i picolat. Al cap d’uns minuts, poseu-hi els calamars i una mica d’aigua fins a cobrir-los. Deixeu- ho coure a foc lent fins que estiguin cuits, una mitja hora aproximadament. Tasteu-ho de sal i pebre.

 

Ingredients per a quatre persones

◗ 1 quilo de calamars

◗ ¼ de quilo de carn de porc

picada

◗ 1 ceba mitjana

◗ 2 tomàquets petits

◗ All

◗ Julivert

◗ Farina

◗ Oli d’oliva

◗ Sal

◗ Pebre

◗ Aigua

 

Consells

Al sofregit, també hi podeu afegir all, julivert, farina, vi, llorer, etc., segons els vostres gustos. Hi ha qui el farcit el fa amb botifarra crua, i d’altres que hi afegeixen la meitat de la carn de vedella.

Un petit secret: si gireu les bosses dels calamars, no hi ha tant perill que es buidin! També hi podeu afegir una picada d’ametlles o avellanes enriquida amb xocolata, galetes i una llesqueta de pa fregit i regat amb una copa de vi ranci o vi blanc. A gaudir-lo!

El tiempo - Tutiempo.net

El darrer vídeo

VÍDEO l Entrevistem Santi Segalà, cap de l’àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This