Mar i muntanya: sípia amb mandonguilles, patata i pèsols

ALBERT JANSÀ

Un plat que barreja marisc amb carn, molt popular a la nostra costa. De fet, la cuina catalana compta amb una originalitat extraordinària que sap combinar molt bé els conceptes de mar i muntanya, prova d’això n’és l’existència de nombrosos estofats amb peix o marisc, pertanyents al repertori tradicional com ho és aquest exquisit plat.

Ingredients per a quatre persones

◗ 1 quilo de sípia bruta

◗ 400 grams de carn de porc magra, amb cansalada i vedella

◗ 1 ou

◗ 4 patates mitjanes

◗ 500 grams de pèsols desgranats

◗ 4 alls

◗ 1 llesca de pa

◗ Llet

◗ 1 ceba mitjana

◗ 4 tomàquets mitjans

◗ 30 grams d’ametlles o avellanes torrades

◗ 1 copeta de vi ranci

◗ Julivert

◗ Farina

◗ Aigua

◗ Sal, pebre i oli d’oliva

Elaboració

Com vam fer amb la paella, netegeu i renteu bé la sípia bruta i traieu-ne la boca, els ulls i la bossa de la tinta, i sobretot, reserveu la melsa. En una cassola amb oli, sofregiu-hi la sípia, tallada a daus regulars. Un cop ja sigui rossa, reserveu-la. En el mateix oli, prepareu un sofregit amb la ceba tallada fina i els tomàquets ben picats amb el ganivet, sense peles ni llavors, o bé ratlleu-los. Deixeu-los confitar bé i, quan estigui, tireu-hi la sípia que havíeu reservat. Sofregiu-ho tot junt durant uns 10 minuts. Mulleu-ho amb aigua i deixeu-ho coure lentament amb la cassola tapada.

A banda, pasteu la carn picada, dos grans d’all, el julivert (tot tallat ben fi), el pa remullat amb llet i espremut, el pebre i l’ou. Un cop tot pastat, formeu unes mandonguilles de la mida d’un albercoc, enfarineu-les i fregiu-les. Un cop rosses, escorreu-les d’oli damunt d’un paper absorbent i tireu-les a la cassola amb les patates tallades a daus, els pèsols i la sípia, i ho deixeu coure tot junt. Deixeu-ho coure 10 minuts més, i en els últims 10 minuts de cocció, afegiu-hi una picada feta amb els grans d’alls restants, les ametlles o avellanes, la melsa que heu reservat i la copeta de vi ranci. Al final, tasteu-ho de sal i pebre.

Consells

A la picada, hi podeu afegir pa torrat o fregit, melindros, galetes maria, ametllats o, fins i tot, carquinyolis. Per aromatitzar, hi podeu posar alguna herba al gust com farigola o llorer (sense passar-se!) i una mica de canyella, o també, xocolata picada. La carn de les mandonguilles pot ser només de porc, en funció dels vostres gustos.

Bon profit!

Hemeroteca

Tweets recents

Share This