REPORTATGE l Bikepark, una mudança dolorosa i inevitable

JOSEP SÁNCHEZ

Si res no canvia, abans d’acabar aquest 2024 el club Bikepark Costa Daurada Torredembarra haurà d’abandonar les seves actuals instal·lacions a la Torre. L’espai on realitza la major part de la seva activitat aquesta entitat esportiva es troba en uns terrenys municipals destinats a equipaments que hi ha a tocar del cementiri, a la carretera de la Riera. Són els mateixos terrenys on es preveu instal·lar el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de Torredembarra.

Ja fa un temps que se sap que la futura seu de l’Àrea Bàsica de Salut de Torredembarra anirà en aquells terrenys, però ara des del Bikepark expliquen que segurament de cara a la tardor hauran de deixar les seves instal·lacions. Per tant, es podrà acabar aquest curs i quedar-se allà durant l’estiu, però després caldrà buscar una alternativa.

Mentrestant, els tràmits per fer el nou CAP comencen a donar els primers passos. Després d’aprovar-se per ple la cessió dels terrenys a la Generalitat, en els darrers dies s’han produït dues novetats importants. D’una banda, el pressupost de l’Ajuntament per aquest 2024 inclou una partida d’uns 367.000 euros per a la primera fase de les obres de reurbanització de l’entorn del CAP; de l’altra, el govern català ha tret a licitació la redacció del projecte i la direcció de l’obra.

Un conveni encallat

És un final que des del Bikepark sabien que es produiria tard o d’hora, com explica el president de l’entitat Àngel Batlle. “Sabíem que algun dia hauríem de marxar d’aquí, però desconeixíem en quants anys seria”, comenta l’excampió del món de trial. De fet, el problema ve de lluny, des de la mateixa arribada del club a les seves actuals instal·lacions, ara fa uns 15 anys. Prèviament, durant vuit anys, van estar en un petit espai dins de la mateixa zona esportiva, quan encara no s’havia construït el Pavelló Sant Jordi, on van poder muntar una petita escola. L’ampliació de la mateixa zona esportiva i el creixement de l’entitat van fer necessari trobar un nou espai i aleshores va sorgir l’oportunitat d’ocupar els actuals terrenys al costat del cementiri. Ho van fer a través d’una cessió per part de l’Ajuntament, ja que es tractava d’un espai municipal catalogat com a equipaments. El problema, però, és que no es va fer un conveni per regularitzar la situació. “Nosaltres ho desconeixíem i després va canviar el govern. El tema del conveni sempre ha quedat encallat”, comenta Batlle, que considera que durant aquests anys ells han fet “els deures, amb una escola de màxim nivell i sent una de les entitats amb més gent del poble”.

Malgrat estar en un espai municipal, l’entitat ha fet moltes millores de les instal·lacions per esdevenir un centre de referència per al trial i la BTT. El Bikepark Costa Daurada compta en l’actualitat amb uns 200 esportistes de totes les edats, amb un treball molt important amb la base, a més de tota la gent que passa per les seves instal·lacions cada vegada que hi ha una competició. Batlle explica que els membres del club i les seves famílies estan “pendents i preocupats” i que ells els hi diuen “el que sabem, que aquesta temporada la podrem completar amb normalitat”. De cara a la vinent, estan treballant en algunes alternatives a altres municipis, però de moment, segons remarca Batlle, “està tot molt verd”.

Un oferta insuficient

El futur per al Bikepark Costa Daurada és incert, però el que sí que sembla clar és que a Torredembarra no trobaran uns terrenys de les característiques de les actuals instal·lacions. Sobretot pel que fa a les dimensions, ja que ocupen un espai de gairebé 10.000 metres quadrats. Des de l’Ajuntament han intentant buscar alternatives en els pocs terrenys municipals que tenen disponibles. L’opció que la regidora d’Esport, Activitat Física i Salut, Berta Castells, va traslladar a Batlle va ser la d’una parcel·la d’uns mil metres quadrats situada darrere del Pavelló Sant Jordi; opció que des del Bikepark han descartat perquè no poden encabir la seva activitat. “No tenim cap terreny a disposició. L’alternativa hi és, però sabem que no és el que necessiten”, comenta Castells. Per la seva banda, Batlle afegeix que durant l’últim any «hem mantingut moltes reunions, també amb Urbanisme, per veure si hi havia alguna escletxa». Sobre els terrenys a la zona esportiva, el president del Bikepark assegura que “no és viable ni per fer una escola de BTT tenint en compte tot el que portem amb la nostra trajectòria”.

També considera que «si hi hagués més voluntat, s’hauria trobat una solució d’alguna manera». A més, afegeix que tenen menys despeses que moltes altres entitats, però “tenim més gent i generem més economia. Fa mal, i més amb el valor que tenim amb unes instal·lacions de màxim nivell”. Al respecte, Castells vol remarcar que «el que més em preocupa és que els nens i nenes que fan Biketrial puguin seguir amb la seva activitat l’any vinent. Que ningú es pensi que es vol destruir tot el que s’ha fet i que no es valora, i menys en esport base». La regidora també manté la oferta dels terrenys a tocar del pavelló. “Si més endavant ho necessiten, estan allà. Quanta més diversitat d’esport hi hagi a la Torre, millor”.

Des del Bikepark ja han traslladat el seu malestar a algunes protestes en els darrers mesos. Ho fan fer exhibint una pancarta on es podia llegir ‘Condemnats a mort’ durant la Bicicletada de Sant Esteve i també durant l’acte d’entrega dels guardons de reconeixements esportius de la passada temporada.

Foto: Una imatge de les actuals instal·lacions. / BIKEPARK COSTA DAURADA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This