ENTREVISTA l Xabier Bengoetxea (Club Marítim Torredembarra): “Avui per avui la nau ha d’anar a terra”

JORDI SALVAT

Xabier Bengoetxea, enginyer nascut a San Sebastià el 1966, va descobrir Torredembarra els anys 90 i una mica més tard el Club Marítim Torredembarra. Ha format part de diverses juntes directives de l’entitat i el maig de 2022 va ser escollit president, succeint a Joan Manel Mercadé. Amb ell havia ocupat el càrrec de comodor, el màxim responsable de les activitats esportives de l’entitat.

L’estiu és el moment més important de l’any per una entitat com el Club Marítim Torredembarra.

Aquí naveguem tot l’any, però és cert que a l’hivern, entre que tanquem gairebé un mes i sortim molts pocs a navegar, no hi ha tan moviment com a l’estiu. A l’hivern tenim una escola, que és l’Antina, que ens porta 150 nens i nenes cada setmana, és a dir 600 infants en un mes. I el cap de setmana venen dos o tres instituts i els alumnes surten en catamarà o en altres embarcacions. És un servei per al poble, amb una tarifa simbòlica i l’Ajuntament de Torredembarra ens ajuda. També en altres activitats. Som una entitat sense ànim de lucre i tot el benefici que tenim va a comprar vaixells nous, rehabilitar embarcacions. Tot això ho afrontem entre les quotes dels socis i l’aportació que l’Ajuntament ens fa.

Quins esports es poden practicar al Club Marítim?

Aquest és un club realment patinaire, de patí català. Després van començar els catamarans. Es fa windsurf, rem, motonàutica… Tot el que sigui relatiu al mar és benvingut a aquest club.

Tenen un restaurant i diverses instal·lacions, com una sala polivalent o la sala social, on fem l’entrevista.

La sala social l’hem dedicat únicament dels socis perquè puguin llegir, descansar o poder treballar amb l’ordinador… una zona més tranquil·la. La sala polivalent té una prioritat que són els infants però també té usos per als socis. Hi ha un restaurant, amb una terrassa espectacular, oberta a tothom, però si que el soci hi té un descompte.

La nau que fan servir per reparar i guardar embarcacions està en una situació complicada a causa de la Llei de Costes.

Aquesta nau és bàsica per a nosaltres perquè a l’hivern hi guardem totes les embarcacions. Les podríem desar en un altre lloc? Sí. Aquesta nau és importantíssima perquè alberga el taller on es fan les reparacions i reformes. Però també és important per a l’Escola de Vela, que és un dels fonaments del club. Hi tenim set o vuit zodíacs, que han d’estar en perfecte estat perquè treballem amb nens, alguns molt petits, i hem de vigilar molt la seva seguretat. També treballem amb MENA. Aquí els donem una oportunitat per aprendre a treballar fent de mariners. Sempre tinc al cap un noi que va estar amb nosaltres i és un mariner espectacular. Li va sortir una feina gràcies al que havia fet aquí.

Pot haver d’anar a terra aquesta nau?

Costes de l’Estat vol que la nau vagi fora. Els socis ho saben. Sincerament, quin problema hi ha que tinguem una nau aquí? A Torredembarra tenim una platja que no ens l’acabem. És tremenda. Treus la nau i posaràs sorra perquè la gent prengui el sol? Doncs ja pots posar unes ambulàncies al costat perquè tindran uns problemes de cremades. La gent es posa a la vora del mar. Ningú es posarà a prendre el sol allí.

Com estan les converses sobre el futur de la nau?

Avui per avui ens diuen que la nau ha d’anar a terra i hem de buscar unes solucions, que és el que estem treballant. Tot el que hi ha a la nau on ho posem? Les oficines, un espai per a les embarcacions, sobretot l’Escola de Vela han d’anar a algun lloc. Estem realitzant  estudis de com fer tot això. Fem un servei al poble. Personalment vinc d’una malaltia mol gran i si no hagués fet la rehabilitació que vaig fer amb la vela ara estaria paralític. Els metges em van dir que no caminaria mai més però vaig fer rehabilitació, esport… Vaig arribar aquí coix i ara participo en regates. Haig de defensar això pel bé de la gent que necessita ajuda, que pot millorar la seva qualitat de vida. No fem cap mal a ningú. Quantes vegades diem que els nens facin esport i no vagin a un altre lloc? He tingut tres fills i els tres han estat monitors en aquesta casa i avui el meu fill gran és el coordinador de l’Escola de Vela.

I l’Ajuntament de Torredembarra que ha fet davant d’aquest problema?

Anem parlant. Avui per avui l’alcalde ens dona suport però ens interessaria que ens en donés més. I no només l’alcalde, Costes i tothom. Això no és cap negoci. És un centre esportiu que tot el que guanya és per a reinvertir.

Troben molta inflexibilitat en les administracions?

Diuen que això és un terreny públic que ha de ser per la gent. I jo penso: no es deixa entrar qualsevol aquí? No fem cursos constantment perquè surtin a navegar o que pugui estar al restaurant? Nosaltres no tanquem la porta a ningú.

Recordem que la concessió al Club Marítim era de 25 anys i va acabar el 2008 i no s’ha renovat.

Des de llavors estem intentant lluitar per renovar la concessió. Defensem un esport, una activitat de cara al poble de Torredembarra.

Com veu doncs el futur del Club Marítim?

Ens diuen que per la Llei de Costes hem de fer això, això i això. I com vols que funcioni si m’estàs limitant l’espai i no puc tenir les zodíac per l’Escola de Vela? Llavors si que es convertirà en un club privat perquè ens reduiran tant l’espai que només hi serà els que paguin la quota, els que surten a navegar i no necessiten res més. I llavors direm on està el valor d’aquest club.

Foto: Xabier Bengoetxea és president del Club Marítim Torredembarra des de l’any passat. / CAROL CUBOTA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This