El futbol femení s’estén al Baix Gaià

MARC PÉREZ – Altafulla, 13/12/2022

El futbol femení creix sense límits. No hi ha cap dubte sobre aquesta qüestió, ni al món, ni a Europa, ni a l’Estat, ni al país, i des d’enguany tampoc al Baix Gaià. Dels sis clubs de futbol de la subcomarca, cinc compten, com a mínim, amb un equip format íntegrament per nenes, noies, o dones. El que resta, el CF La Riera, també ha volgut fer el pas, però sense l’èxit dels seus homòlegs.

El CE Altafulla marca el camí

L’entitat groc-i-negre fa cinc anys que es va marcar el repte de potenciar la branca femenina. Amb el primer equip consolidat a la Lliga Femení 7 TGN, el següent pas era crear equips de base, que poguessin nodrir-lo en el futur. Així, el curs 2018-19 va sorgir l’Aleví-Infantil per competir en la lliga del Consell Esportiu del Tarragonès (CET). Els fruits d’aquella aposta es recullen ara, amb dues jugadores –encara cadets- que ja es troben amb les ‘grans’, i cinc més que són la base del Cadet de Futbol 7 que s’ha confeccionat enguany per competir a nivell federat.

En el present curs, l’Altafulla compta amb cinc equips femenins: un Mini, un Aleví, un Cadet, un Sènior, i les Veteranes, que han estat les darreres a sumar-se amb l’exjugadora i exdirectiva Cristina Magriñà al capdavant.

La UE Creixell es consolida i la UD Torredembarra està de tornada

La Lliga Femení 7 TGN és l’escenari perfecte per engrescar els clubs de la demarcació a impulsar equips femenins. Els desplaçaments són propers, i excepte per tres o quatre casos, el nivell és ideal per començar de zero. En dona fe el Creixell, que compleix la segona temporada en la competició.

L’aparició de les creixellenques va fer que el curs passat pogués haver-hi un derbi del Baix Gaià, que s’havia perdut des de la desaparició del Torredembarra. Precisament, diverses jugadores que estaven al Creixell són les que encapçalen el nou projecte de la Torre, que ha recuperat l’Amateur femení. Després d’engegar el projecte a última hora, el grup inicial s’ha reforçat amb algunes jugadores, que li permeten competir cada cap de setmana.

La Torre feia diversos anys que tenia pendent el repte de fer un femení, concretament “d’ençà que vam agafar les regnes del club abans de la pandèmia”, ha reconegut el president Antonio Montserrat. Aleshores va haver-hi un primer intent per tirar-ho endavant, “però no va tenir continuïtat”, recorda.

Ara, s’han donat les circumstàncies per crear-lo, i l’objectiu és clar, consolidar-lo i que suposi un reclam per a més jugadores. En aquest sentit, Montserrat ha garantit que buscaran totes les subvencions i ajudes que estiguin a l’abast per destinar-les a l’equip i potenciar la branca femenina de l’entitat.

El CE El Catllar i el Club Atlètic Roda de Berà comencen per la base

Els fonaments per consolidar la participació femenina en un club de futbol també poden començar amb la creació d’equips de base. De fet, probablement és el pas natural, sigui de Futbol 7, sigui de Futbol 11. És el cas del Catllar i el Roda de Berà, que compten amb un Aleví-Infantil cadascun.

La voluntat d’ambdues entitats d’impulsar el futbol femení ha coincidit amb una necessitat que hi havia als respectius pobles per part d’un grup de noies que han vist com, per fi, tenen l’oportunitat de jugar a futbol a casa, sense la necessitat de desplaçar-se a municipis veïns.

En el cas del club rodenc, la jornada de portes obertes habitual abans de l’estiu els va permetre comprovar “la il·lusió que van mostrar les 14 jugadores que ara formen l’equip”, ha destacat la presidenta Remei Gavaldà, qui també ha dit que esperen que “sigui el primer pas per comptar amb més categories” en un futur a curt i mitjà termini.

El cas és pràcticament idèntic al del Catllar, que perseguia la creació d’un femení “d’ençà que la junta actual va entrar fa tres anys”, explica el coordinador del futbol base, Joan Maria Cunillera. En el primer van estar a punt d’aconseguir-ho, però ha sigut enguany quan ho han fet realitat gràcies als esforços fets en el darrer campus d’estiu.

Igual que la resta de clubs de la subcomarca, el club catllarenc s’ha proposat consolidar l’Infantil, a més de fer un Cadet la temporada vinent “perquè l’equip que tenim ara es dividirà per qüestions d’edat”, diu Cunillera, qui també assegura que és cabdal que la base la formin jugadores del poble.

Foto: Les jugadores del CE Altafulla i la UD Torredembarra en el primer derbi de la present temporada entre els dos equips. / CE ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This