Alumnes del Batxillerat d’Arts de l’Institut Torredembarra, autors del cartell de l’Open Internacional d’Escacs 2022

REDACCIÓ – Torredembarra, 18/5/2022

El 22è Open Internacional d’Escacs de Torredembarra ja té cartell oficial i en seu procés de creació hi ha particiopat alumnes del Batxillerat d’Arts de l’Institut Torredembarra. Aquest procés ha durat més de dos anys. I és que el president del Club d’Escacs Torredembarra, Gabriel Comes, es va posar en contacte amb la cap de Departament de Dibuix i Professora del Batxillerat d’Arts Plàstiques i Disseny de l’Institut Torredembarra, Maite Maset, proposant-li realitzar amb els alumnes del Batxillerat d’Arts el disseny del Cartell del XXII Open Internacional d’Escacs de Torredembarra, que havia de tenir lloc el juliol de 2020.

La proposta es va integrar en el marc de la programació de la matèria de Disseny de 2n de Batxillerat d’Arts Plàstiques i Disseny. La professora va començar explicant la teoria del capítol dedicat al Cartell, i va aprofundir en el tema analitzant múltiples exemples relacionats amb el motiu dels escacs per tal de motivar als joves a fer una creació el més original i personal possible.

Seguidament, els alumnes de segon de Batxillerat d’Arts van elaborar els esbossos i van presentar les seves idees en format d’il·lustració a color treballant amb diverses tècniques; aquarel·les, pintures al tremp, retoladors, tinta xinesa… Entre tots els esbossos, la professora va seleccionar les 4 imatges més atractives i que funcionaven millor com a idea de cartell. Podríem considerar que són les obres finalistes. Aquestes il·lustracions corresponien als alumnes Rut Flores, Ruth Meier, Michelle Sanchez i Biel Sauret. En una reunió amb Gabriel Comes van arribar a la conclusió que la idea més encertada corresponia a la il·lustració realitzada per l’alumna Rut Flores.

A continuació, Maset va proposar als alumnes treballar la síntesi de la forma, l’ús intel·ligent del color, la composició i la tipografia; es tracta de transformar l’esbós en un cartell. Es a dir, passar del registre de la Il·lustració al Disseny Gràfic, incorporant el text. A partir del motiu principal seleccionat prèviament, tots els alumnes del grup van treballar aquesta fase del disseny i van realitzar diverses propostes interessants integrant la imatge amb les lletres, centrant-se en el color i la composició.

El procés, aturat dos anys

Al mes de març va arribar el confinament i es van tancar els centres educatius. El disseny del cartell va quedar aturat en l’etapa prèvia al treball definitiu amb l’ordinador. Posteriorment, va quedar suspès el torneig. L’any 2021 tampoc es va celebrar el torneig degut a la pandèmia. El cartell va restar inacabat en espera de la seva oportunitat.

Com ja sabem, al 2022 es  va tornar a convocar l’Open d’Escacs de Torredembarra. Gabriel Comes i Maite Maset van acordar recuperar el disseny del cartell elaborat al 2020 per alumnes que ja no estaven a l’Institut Torredembarra i que ara realitzaven estudis artístics superiors. És per això que la professora va tancar el procés i va realitzar infogràficament la imatge definitiva combinant les idees més atractives dels alumnes.

Aquest és el resultat final: un treball col·laboratiu que expressa amb claredat i força visual la idea d’un Torneig Internacional d’Escacs en la població mediterrània de Torredembarra.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This