EDITORIAL l Conèixer el nostre passat, un exercici necessari

En les pàgines centrals d’aquest número del Torredembarra Actualitat trobareu un ampli reportatge sobre un episodi que els més grans del municipi i del Baix Gaià segur que recordaran: una cas de contraban que va provocar el desmantellament de la Comandància de la Guàrdia Civil de Torredembarra. Va passar el 1952, en els anys de la primera època del franquisme, quan la gana i la misèria afectaven una gran majoria de la societat. En aquest context, el que llavors es coneixia com “estraperlo” i el mercat negre van trobar-hi un terreny adobat.

En aquest reportatge reconstruïm aquella operació de contraban, que va ser la tercera d’aquell estiu a la platja de Roda de Berà i va descobrir-se gràcies a la trucada d’un confident. Ho hem pogut fer gràcies a l’accés a part del sumari de la instrucció de la Guàrdia Civil. Amb l’assessorament de l’historiador Joan Santacana hem pogut contextualitzar aquesta operació en una època i una costa catalana on eren habituals aquests desembarcaments il·legals de tabac, cafè i altres productes. El cas que expliquem destaca per la seva dimensió: una mercaderia valorada en més de tres milions de pessetes, que en l’actualitat serien uns quants milions d’euros. Us convidem a llegir aquest reportatge i conèixer d’aquesta manera un episodi fosc de la nostra història. Un exercici necessari.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This