EDITORIAL l Tots podem ser voluntaris per fomentar l’ús del català

En aquest nou número del Torredembarra Actualitat que teniu a les mans hem volgut parlar del programa Voluntariat per la llengua. Ho fem amb dues de les 22 parelles lingüístiques que tenim al nostre municipi, coneixent el testimoni de dos dels voluntaris -el Xavier i el Josep- i amb dues aprenents – la Marga i la Marisa-. Aquesta és una forma d’implicar-se en el fomentar de l’ús del català, però tots i totes podem fer-ho també en el nostre dia a dia formant una parella lingüística fugaç en les diferents situacions en què ens trobem.

La gran majoria dels catalanoparlants tenim una tendència molt arrelada a canviar d’idioma a la més mínima quan algú se’ns dirigeix en castellà, malgrat que aquesta persona entengui el català i fins i tot iniciem una conversa en aquest segon idioma si advertim que la persona a que ens dirigim té un to de pell o uns trets racials que identifiquem com a no propis del nostre país. L’ús del català retrocedeix any rere any, com indiquen les enquestes, i si volem aturar aquest procés que pot posar a la llarga -o no tan llarga- a la seva desaparició cal fer servir la llengua pròpia del nostre país cada dia. Hem de convertir-nos també en voluntaris per la llengua.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This