CRÒNICA l Canvi en l’alcaldia d’Altafulla

JORDI SALVAT – Altafulla. 10/5/2022

Amb les campanades de les dotze del migdia de fons, la secretària municipal iniciava aquest dimarts, 10 de maig, el ple extraordinari en què s’havia de votar la moció de censura presentada contra el republicà Jordi Molinera, alcalde d’Altafulla. Una hora i pocs minuts després, Montse Castellarnau (Alternativa Altafulla) era proclamada nova alcaldessa, la desena de la vila baixgaianenca des de 1979 i la primera dona que ostenta el càrrec. Cap gir de guió. Tot el peix estava venut després del fracàs del darrer intent, la nit anterior, per canviar el sentit d’algun vot. Els set signants la moció -els quatre regidors d’Alternativa, un de Junts, una d’ARA Altafulla i el regidor no adscrit- votaven favorablement, mentre els cinc edils de l’EINA i la regidora socialista ho feien en contra.

Els discursos de l’alcalde sortint i l’alcaldessa entrant han estat força previsibles, cada un dibuixant una situació del municipi diametralment diferent a l’altra. Montse Castellarnau ha repetit els arguments esgrimits el 26 d’abril, data en què es va entrar al registre municipal la moció de censura. Segons ella, no els ha quedat més remei davant la inacció del govern i l’evolució de la situació política i social a la localitat: “La població no ens ho hagués perdonat.” Castellarnau ha recordat el pes de platja en l’economia del municipi, però també ha retret al govern sortint no haver obert el Casal La Violeta en tres anys o la gestió de la brossa i del local de la gent gran. Ha fet una crida a recuperar paraules com “disculpar-se, consensuar o respecte.”

Jordi Molinera, per la seva banda, ha tornat a parlar de la “moció de la mentida” i l’ha qualificat de “legítima però no ètica” perquè ha estat una “jugada política” aprofitant una desgràcia, com va ser l’enfonsament de part del restaurant Voramar.” Ha defensat la seva gestió enumerant algunes accions que ara aprofitarà el nou executiu, com és el cas del futur centre de dia per a la gent gran o la connexió de Brises del Mar a l’aigua de l’Ebre. Molinera també ha acusat el nou govern d’assetjar a ell, els seus companys de grup i el seu entorn a les xarxes socials i amenaçar els periodistes dels mitjans municipals. Ha tancat la intervenció prometent una oposició honesta i sense mentides, contraposant-la a la que han patit ells. “Avui no acaba res”, ha afirmat Molinera, convençut que el 2023 tornaran a governar.

 

Secundaris de luxe

La intervenció d’alguns personatges secundaris ha donat més suc. No va ser el cas de Natalia Sanz (ARA Altafulla), que s’ha limitat a justificar amb un discurs molt pla el seu vot favorable a la moció per la decepció pel desenvolupament del pacte signat amb l’EINA-ERC a l’inici de mandat i el menyspreu rebut dels seus ex-socis. La regidora socialista Inma Morales, en canvi ha repartit estopa, acusant a la resta de l’oposició de preparar la moció des d’un mes o dos de la seva sortida l’agost del govern. Morales ha retret a Sanz que li hagués dit que mai donaria suport a la moció i ara hi votava a favor, una maniobra que considera injustificada. L’hja qualificat la fruit de “moltes ganes de poder i cadira.”

Hèctor López Bofill ha tancat les intervencions dels grups municipals amb un discurs molt crític amb el govern sortint, acusant-lo de no assumir responsabilitats i amagar-se darrera de la Covid-19 i fenòmens naturals. Ha arribat a acusar-lo de generar una fractura social entre “altafullencs de socarrel o nouvinguts”, que ha estat quan va rebre més crits i xiulets d’una part del públic. López Bofill ha tancat el seu discurs expressant l’orgull d’investir una alcaldessa republicana. Comptabilitzats els vots emesos de paraula des del seu escó pels tretze regidors, Castellarnau ha promès el càrrec “amb lleialtat al rei”. Curiós republicanisme. Part del públic li ha dedicat un llarg aplaudiment i els crits de “Bravo!” han ressonat per la sala de plens. El més entusiasta, de llarg, el germà d’un exalcalde.

La recent proclamada alcaldessa ha tancat el ple amb un breu discurs, definint-se com “la primera filla i mare” que arriba a l’alcaldia d’Altafulla. Castellarnau ha tingut un record per a dues dones: Amparo Araque, la primera regidora que va tenir Altafulla, i la seva mare. També ha fet una crida a la unitat per treballar per al municipi. Una unitat que ara sembla una utopia i és que la segona moció de censura que viu Altafulla en catorze anys deixa moltes ferides obertes.

Foto: Un parell de moments del ple municipal que ha votat la moció de censura: / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This