Una sentència judicial complica encara més la governabilitat a l’Ajuntament d’Altafulla

JORDI SALVAT

Altafulla ha entrat en una espiral de caos des del mes d’agost, des de quan el govern municipal es va quedar en minoria per la marxa de la regidora socialista Inma Morales, que sembla no tenir fi. Després de Morales va venir la marxa de l’edil independent Natalia Sanz i un ple en què es van bloquejar diverses iniciatives que volia tirar endavant l’EINA-ERC i va quedar clar que l’oposició tenia la paella pel mànec i ganes d’evidenciar la debilitat de l’executiu. Però aquest dimecres, 17 de novembre, s’ha fet un pas més amb una sentència judicial que anul·la les retribucions de l’equip de govern per exercir la seva feina al capdavant de l’Ajuntament d’Altafulla i també les que rep l’oposició en concepte de dietes i assistències. Traduït: els regidors i regidores altafullencs no cobraran per la seva feina.

Es tracta d’una bomba de rellotgeria que ha tardat dos anys i mig a esclatar. La Justícia no destaca per la seva rapidesa, però si perquè més tard que aviat acaba decidint sobre afers que gairebé s’han oblidat. Ho ha demostrat novament anul·lant, a instàncies de l’oposició, el ple del cartipàs d’Altafulla, que es va celebrar de forma urgent el 26 de juny de 2019.  Deixa sense efecte, doncs, retribucions i dietes, aprovades en comissió informativa i ple posterior, per un suposat error de forma en la seva convocatòria.

En el mateix document, però, el jutge deixa clar que no s’entra a valorar si s’ha vulnerat o no el dret constitucional. La resolució respon al recurs contenciós-administratiu que en el seu dia van interposar els grups que aleshores formaven l’oposició al consistori, els quatre regidors d’Alternativa Altafulla i els dos de Junts per Altafulla.

Retrets entre govern i oposició

Des de l’equip de govern es defensen al·legant haver actuat “de bona fe” intentant que tots els regidors poguessin participar en el plenari on s’havien d’aprovar les retribucions i donar compte del cartipàs. Un avançament en el temps i una urgència que asseguren es va fer a instàncies de la petició, precisament de Junts per Altafulla, l’Hèctor López Bofill, qui no podia ser present en una possible sessió l’1 de juliol, quan estava inicialment programada..

Precisament des de Junts, el seu portaveu, Hèctor López Bofill assegura que la “situació de governabilitat és crítica ara mateix” i demana que el govern assumeixi la seva responsabilitat sobre el “desgavell” que diuen viu el govern local i redreci els conflictes que ha provocat “la seva deriva”.

Un altre dels grups que van signar el recurs contra el plenari del 26 de juny, és Alternativa Altafulla. Des del principal grup a l’oposició es feliciten perquè la justícia els hagi donat la raó tot i asseguren que el recurs es va interposar per un “defecte de forma” i per la “indefensió per no poder afrontar el ple amb tota la informació necessària”, no pas pel contingut d’allò que es va aprovar en el ple. Consideren que el que succeeixi a partir d’ara amb la governabilitat de la vila “correspon al govern i als equips jurídics de l’Ajuntament” i no han volgut entrar a valorar possibles hipòtesis sobre el futur, continuen descartant, això sí, una moció de censura.

Farré creu que una manera de fer front a aquesta situació caldria que el govern parlés amb l’oposició per intentar trobar-hi una solució, un cop els serveis jurídics de la casa també es pronunciïn. Un diàleg que serà complicat, perquè si la relació entre govern i oposició eren dolentes, aquesta sentència no fa més que posar llenya al foc. La gran pregunta és quina serà la sortida que trobaran a aquest atzucac político-jurídico amanit amb unes desastroses relacions personals entre uns i altres. Però també hi ha altres qüestions, com perquè des dels serveis jurídics municipals no es va desaconsellar la celebració d’aquell ple o perquè un regidor al qual se li va facilitar la presència al ple amb el canvi de data és un dels impulsors de la denúncia? Un nou gir de guió en el Joc de Trons altafullenc, cada cop més enrevessat.

Foto: Una imatge d’un ple de l’Ajuntament d’Altafulla. / ALTAFULLA RÀDIO

Hemeroteca

Tweets recents

Share This