Una moció de censura a Altafulla?

JORDI SALVAT

La sortida del PSC del govern municipal d’Altafulla aquest dilluns, 23 d’agost, deixant-lo en minoria, ha generat una inevitable inestabilitat a l’Ajuntament de la localitat del Baix Gaià. L’oposició és ara majoritària. S’obren diverses opcions per afrontar aquest darrer tram de mandat. Una seria que l’EINA-ERC i ARA Altafulla trobessin un tercer soci que ocupi el lloc de la dimitida Inma Morales i els retorni la majoria al ple. Una altra, arribar al maig de 2023 amb un govern en minoria buscant acords puntuals per tirar endavant, per exemple, el municipal, o acords del pacte de govern que el PSC difícilment podria votar en contra. I la tercera: una moció de censura que desallotgi els republicans del govern.

Amb els inputs que tenim en aquest moment, la segona opció és la més factible, però ja sabem que en política tot és possible i especialment al Baix Gaià he vist coses que ni el replicant de Blade Runner. Unes hores després de la marxa de l’edil socialista, els Pimpinela altafullencs, Hèctor López Bofill i Xavier Rofas, que fins fa uns mesos compartien grup municipal, però ara un es manté a Junts i l’altre és regidor no adscrit, se les tenien a Twitter. Rofas acusava López Bofill de voler la seva acta de regidor per pactar una moció de censura amb Alternativa i el PSC.

Precisament, la situació de regidor no adscrit que ostenta Rofas l’invalida per signar una hipotètica moció de censura (no per formar-ne part). L’exregidor de Junts no té cap intenció de plegar, per tant, una maniobra com aquesta necessitaria el concurs de l’actual regidora d’ARA Altafulla. No hi ha notícia que aquest dilluns, després de la dimissió de la seva companya socialista, Natalia Sanz volgués deixar el govern en una mena d’efecte domino. Però un govern de cinc a un no és el mateix de cinc a dos.

I l’Alternativa Altafulla, la formació majoritària a l’oposició, amb quatre regidors? Doncs hem pogut llegir a les xarxes socials una mena de comunicat que es mou en una ambigüitat imaginem que calculada, ridiculitzat el govern, situant Altafulla en el caos i erigint-se com a alternativa (i valgui la redundància) de govern, però explicitant el 2023 com a data per donar continuïtat a la feina feta entre el 2011 i 2019.

Una moció de censura encara podria trobar un altre obstacle que la fes inviable. Aquest dilluns, Morales va afirmar que ni s’havia plantejat aquest extrem, però si canviés d’opinió, hauria de convèncer al seu partit i sembla que els socialistes no estarien massa per la labor. Alternativa i PSC mai han lligat gaire a Altafulla. Si desobeís el PSC i fos expulsada del partit es convertiria en regidora no adscrita i també el seu vot quedaria invalidat. Tenim el precedent fa tres anys a la Bisbal de Penedès, quan ERC i la regidora del PSC van voler desallotjar CiU del govern i la moció no va prosperar  perquè l’edil socialista havia estat expulsada del seu partit.

El panorama polític altafullenc s’ha complicat molt aquest mes d’agost però l’aritmètica del seu ple i algunes complicades relacions personals  encara dificulten més que aquest darrer tram de mandat pugui escapar de la inestabilitat i les contínues especulacions. Com diria un bon amic: Altafulla ja sembla Torredembarra. La d’abans, és clar.

Foto: Una imatge del ple municipal altafullenc. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This