CRÒNICA l La nit del Pollastre

JORDI SALVAT – La Pobla de Montornès, 31/7/2021

La Covid-19 s’ha carregat o ajornat sine die molts projectes després del gairebé any i mig que estem patint la pandèmia a casa nostra. No és el cas del projecte que a finals de 2019 van engegar la Banda de Timbals dels Amics de la Pobla de Montornès. Volien aportar un segon element al Seguici Festiu de la Pobla de Montornès i presentar-lo amb un curtmetratge que tornès a implicar a tot el poble, com havien fet quatre anys abans amb La Pobla de la bèstia. Tenien tots els elements. El principal, la il·lusió de molta gent. I també l’equip que va crear el primer film. Així arrencava Pollastre.

El rodatge va començar el desembre de 2019 amb les primeres escenes al Pessebre Vivent de la Pobla, però ben aviat, al març, el confinament a causa de la inesperada pandèmia ho va congelar tot. Tot, no. Perquè la construcció del nou element, el Gall que recordava quan a totes les llars de la Pobla hi havia corrals amb aquest animal, continuava endavant. El treball l’havia iniciat l’experimentat constructor Joan Miró, que va acabar la seva feina abans de l’accidentat rodatge.

Si no pots guanyar a la pandèmia, alia’t-hi. I així va ser com van introduir el personatge de la ‘Pandèmia’ i les mascaretes es van afegir al vestuari dels protagonistes. Un altre problema que recordava el codirector del curtmetratge durant la presentació, Jordi Pardo, és que el protagonista, el Guillem Maymó, el Biel en la ficció, anava creixent i van haver d’esforçar-se perquè no es notés massa. I és que el rodatge va acabar a començaments d’aquest mes de juliol, un any i mig després que la càmera enregistrés les primeres escenes.

La presentació de la pel·lícula i el nou element ha estat tot un èxit de públic aquesta nit del 30 de juliol. Han hagut de canviar com a escenari de l’estrena la plaça de la Bassa pel pàrquing de l’antiga estació per les mesures anti Covid-19, però la catifa vermella hi quedava igual de bé. O millor. La Verònica Garcia i el Jordi Pardo -codirector del film junt amb Robert Mora- van fer de mestres de cerimònies, en un acte molt emotiu, sobretot pel record de Damià Bas, a qui va dedicada la pel·lícula. En Damià, que tornava a encarnar el professor Mundana Pons-protagonista de La Pobla de la Bèstia, feia de pare del protagonista, el Biel, i marxava a l’inici de la pel·lícula en una de les seves peculiars missions. En Damià va morir el novembre passat i no ha pogut veure la pel·lícula enllestida.

Pollastre dura gairebé tres quarts d’hora i és una pel·lícula coral, intergeneracional, amb un gran protagonisme dels més petits i els més grans, en una trama ocurrent i uns escenaris que combinen la ruralitat que encara conserva la Pobla amb l’entorn del Far de la població veïna de Torredembarra. Els poblencs i poblenques plegats en aquell pàrquing convertit en un magnífic cinema a la fresca van seguir atentament la projecció.

I quan es van tornar a encendre els llums, va arribar el moment dels primers balls del Gall, apadrinat per la Bèstia Pigota. El Gall pesa 60 quilos i està pintat de diferents colors, és una de les úniques set bèsties de Catalunya que llença aigua. També té 13 punts de foc. Els nervis i inexperiència dels portants van ser suplerts per la il·lusió i la satisfacció d’haver arribat a bon port malgrat les grans dificultats del darrer any i mig, amb la Verònica Garcia com a gran alma mater. Per això va rebre un merescut homenatge a càrrec de la resta de timbalers al final de l’acte. Va ser la Nit del Pollastre, una nit en què la Pobla va exhibir orgull de poble. I ho va fer de forma més que justificada.

Podeu veure la pel·lícula Pollastre AQUÍ.

Foto: A dalt, el ‘Biel’ en un fotograma de la pel·lícula i, a baix, el Gall ballant. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This