CRÒNICA l Dies de fúria

JORDI SALVAT – Torredembarra, 16/3/2021

Aquest mes de febrer Torredembarra ha tornat a sortir a les notícies. Fins i tot vam gaudir d’una connexió en directe a l’informatiu del vespre de Tele5. Des de l’esclat del cas Masagué que no ens passaven aquestes coses. El punt de partida va ser una concentració veïnal contra la inseguretat i el vandalisme al municipi que va acabar amb greus incidents racistes.

La guspira va ser el focus delictiu en què s’havia convertit l’ocupació d’una casa al número 14 del carrer de les Mimoses, que tenia terroritzat el seu entorn. Aquesta veïns i veïnes no van trobar resposta en l’Ajuntament. En la reunió que l’alcalde i caps policials van mantenir amb representants dels veïns del carrer de les Mimoses i de San Clemente, els van explicar que estaven treballant en diferents àmbits -policial, judicial i social- i que la solució anava per llarg, perquè, segons l’alcalde, Eduard Rovira, no disposaven de les eines i competències per a una solució ràpida i radical. Davant de la sensació d’impunitat -hi havia onze detencions i vint denúncies sobre els habitants de l’immoble ocupat- els veïns van decidir fer-se sentir al carrer.

Així doncs, es van donar cita a la plaça Mossèn Joaquim Boronat el vespre del 18 de febrer. Eren al voltant de 300 persones d’un ampli espectre ideològic, incloent grups amb clares actituds racistes -tot i que alguns no ho sabien o no volien saber-. Altres zones de la Torre també han patit robatoris darrerament. Un cop acabada la concentració, en el transcurs de la qual, enmig dels cops de cassola i xiulet, es va llegir un manifest que tothom podia subscriure, més d’un centenar de persones es van dirigir al xalet ocupat, que va haver de ser protegit pels mossos. Era un guió previsible, malgrat les bones intencions dels veïns convocants i la insistència en no assenyalar ni criminalitzar ningú. S’havia obert la caixa de pandora i hi havia ganes de gresca.

El que va  venir després va ser vergonyós. Dos menors que res tenien a veure amb la casa ocupada van ser agredits -un va acabar a l’hospital- i la turba es va dirigir a peu al centre de menors dels Munts i, davant la inexplicable absència de vigilància policial, hi van causar greus destrosses. L’endemà, els ocupes havien desaparegut, el propietari havia fet tapiar la casa i tot eren condemnes a les agressions i les destrosses. Trist ensenyament pels qui feia unes hores havien amenaçat, agredit i destrossat. Havien assolit el seu objectiu: la desocupació. O això creien.

Al mateix temps, Torredembarra antifeixista convocava una segona concentració dos dies després per denunciar aquests greus incidents. En aquesta concentració, davant la mirada de tres furgonetes d’antivalots, van produir-se enfrontaments verbals entre antifeixistes i els qui no paraven de repetir que no eren racistes ni fatxes i que van intentar rebentar l’acte i van aconseguir no deixar parlar un dels representants del col·lectiu de MENA i ex-joves tutelats. Afortunadament, no es va passar dels atacs verbals. Les diputades de la CUP Laia Estrada i Basha Changue van participar a la concentració, mentre de regidors torrencs només hi van ser els republicans Joan Torras i Guillem Pujol.

Una comissió d’investigació

Des de llavors poca cosa més ha passat més enllà de les investigacions policials. Des del PSC s’ha demanat insistentment la creació d’una comissió d’investigació per esclarir els fets d’aquells dies de vergonya pel nostre municipi. Aquesta setmana es reuneixen per primer cop amb molta feina sobre la taula. Continuen havent moltes zones d’ombra en aquest cas i cal posar-hi llum. Massa preguntes i massa rumors. Diverses ONG, la Generalitat i el Consell Comarcal estaven treballant des de feia setmanes amb els ocupes del xalet del carrer Mimoses. Fins hi tot hi va intervenir la consol del Marroc. I es va haver d’arribar a aquella perillosa i lamentable situació?

El problema dels MENA i els menors tutelats que compleixen els 18 anys sense cap sortida laboral ni vital hi és i no la podem amagar sota la catifa. Mimoses va ser la punta de l’iceberg d’un problema més profund, que va fer supurar en forma d’indignació ciutadana el pus del racisme i la xenofòbia. Ara no és el moment d’amagar el cap sota l’ala, sinó de fe un diagnòstic i afrontar els problemes de cara abans no sigui massa tard.

 

Foto: La casa ocupada del carrer Mimoses protegida pels mossos de desenes de persones que hi volien accedir./ TDB

El darrer vídeo

VÍDEO l Entrevistem Santi Segalà, cap de l’àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This