CRÒNICA l Alta tensió en la concentració antifeixista a Torredembarra

JORDI SALVAT – Torredembarra, 21/2/2021

Aquest diumenge, igual que fa tres dies, tampoc ens ha pogut sorprendre massa el guió de la concentració a la plaça Mossèn Joaquim Boronat convocada per Torredembarra antifeixista i que tenia el suport d’ERC i de la CUP. No m’ha sorprès que unes desenes de persones que no paraven de repetir que no eren racistes ni fatxes intentessin rebentar l’acte i aconseguissin no deixar parlar un dels representants del col·lectiu de MENA i ex-joves tutelats. No ha sorprès tampoc la passivitat policia davant d’aquest fet i dels enfrontaments -afortunadament només- verbals entre aquest grup i joves antifeixistes. Que passaria si com en comentava un dels assistents els papers estiguessin canviats i fossin els antifeixistes qui anessin a rebentar l’acte? Doncs potser no tardarem a descobrir-ho.

La xifra d’assistents ha estat semblant a la de fa tres dies. Hi havia més de 200 persones, però potser no arribava a les 300. El vent que bufava segur que no ajudava a acabar de decidir els menys motivats a anar un diumenge al migdia a la plaça de les Monges. El manifest s’ha llegit tard, perquè hi ha hagut un llarg pròleg en forma de crida de consignes i discussions d’alt voltatge entre els qui venien a entorpir el desenvolupament de l’acte i els qui l’organitzaven. Mentre uns cridaven “No és racisme”, “No som fatxes” i “Oportunistes”, els altres cridaven “Fora feixistes” i “Aquí estem els antifeixistes”. Tot això s’ha desenvolupat sota l’atenta mirada d’una desena llarga de Mossos d’esquadra, inclosos ARRO arribats en tres furgonetes.

La CUP, més representada que ERC

Entre els assistents hem pogut veure dues diputades de la CUP -la tarragonina Laia Estrada i la barcelonina Basha Changue- a més de l’exregidor torrenc Toni Sacristan. ERC ha estat representada pels regidors Joan Torras -que també és president local- i Guillem Pujol. Ni l’alcalde ni els regidors de més pes del govern. El PSC no hi ha estat present i ho ha justificat en un comunicat signat pel seu primer secretari: ”Hem decidit no assistir-hi com a organització per què considerem que és moment de treballar per calmar les tensions i que el nostre municipi recuperi la seva tranquil·litat. Tot i així, respectem profundament a aquelles persones, organitzacions i partits polítics que en el seu dret de reunió i manifestació, acudiran a la mateixa.”

En el manifest, els organitzadors de la concentració han demanat que l’Ajuntament es presenti com a acusació particular en l’atac al Centre tutelat de menors Rigel i han tingut paraules molt dures pels “partits polítics i mitjans de comunicació que amb el seu discurs de la dreta feixista creen les condicions per aquest tipus d’atacs”, que han qualificat de “molt greus.” Han defensat que els problemes de seguretat als barris només es poden solucionar “sense tenir en compte la procedència dels delinqüents.” Han denunciat també que “han aprofitat la manifestació per fer-se espai” i han fet una crida a “aïllar les actituds feixistes i racistes.”

També han exigit a la Generalitat a destinar més recursos per abordar la situació dels joves que compleixen 18 anys i queden fora de la tutela del Departament de Treball, Afers Socials i Família i es veuen abocats a una situació desesperada. “Tothom a de poder tenir dret a viure amb dignitat”, han conclòs.

No deixen parlar el representant dels MENA

Després ha volgut parlar un representant dels MENA i ex-joves tutelats, però les desenes de persones que mentre es llegia el manifest s’havien mantingut majoritàriament callats han esclatat i han impedit que el noi pogués parlar.  Han estat minuts de força tensió, visualitzant-se molt gràficament els dos bàndols, però no s’ha passat dels crits i les discussions pujades de to. Tot això s’ha produït davant la inacció de les forces de l’ordre. Destacaven molt quatre mossos de la brigada ARRO que observaven el desenvolupament de l’acte amb tres furgonetes darrera. La sang no ha arribar el riu i els grups s’han anat dissolent i marxant.

La diputada de la CUP Basha Changue ha valorat la concentració destacant que “Torredembarra ha sortit al carrer per fer front als atacs feixistes” però ha lamentat que “el discurs de l’odi s’ha colat a la concentració.” També ha criticat l’actitud dels passiva dels mossos: “Ho han mirat tot des de la barrera. Increïble.”

La sensació general és que el que hem viscut aquest diumenge no és un punt i final i que a Torredembarra hi ha un problema d’inseguretat que ha fet aflorar uns grups de persones que no es consideren ni racistes ni feixistes, però no ho demostren amb les seves actituds. Ni dijous amb un acte tan greu com l’atac a un centre de menors com aquest diumenge intentant boicotejar -i aconseguint-ho en part- un acte antifeixista. Tot molt trist. I sense una solució ràpida a la vista.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This